Livestriimi puhelimella? Näin onnistut vähällä vaivalla

Tarvitsemme huomiseksi livestriimauksen Youtubeen. Voitteko viestinnästä tulla tekemään?

Etätyöskentelyn ja webinaarien aikakaudella tälläinen pyyntö viestijälle ei ole aivan tavaton. Yleensä suuremmille tilaisuuksille ehditään ostaa ammattilaisten toteuttama striimaus, mutta joskus tilanne voi yllättää tai on muuten vain järkevämpää tehdä striimaus kevyellä kalustolla omin voimin.

Striimin tekeminen onnistuu yllättävän helposti myös puhelimella. Tässä artikkelissa kerron, mitä valmisteluja striimaus puhelimella vaatii.

Välineet: puhelin, mikrofoni ja jalusta

Lähdetään liikkeelle raudasta, eli mitä välineitä viestintäyksikön kaapista pitäisi löytyä, jotta striimin tekeminen onnistuu. Artikkelin pääkuvassa on yksi esimerkki laitteistosta.

Ensinnäkin on oltava puhelin, jossa on riittävän hyvälaatuinen kamera. Toisekseen puhelimeen kannattaa liittää mikrofoni, varsinkin jos striimin puhuja on kauempana puhelimesta tai jos tilassa on taustaääniä. Mikrofoni voi olla tavallinen langallinen nappimikki tai esimerkiksi langaton Rode Wireless Go. Jälkimmäisen liittäminen puhelmeen onnistuu esimerkiksi tämän ohjevideon avulla.

Puhelin on syytä asettaa jalustalle. Pienikin käden tärinä tai kameran liike häiritsee katsojaa. Pidemmässä striimissä käsi myös väsyy nopeasti puhelimen pitämiseen.

Jos kuvaaminen pitää tehdä käsivaralla tai puhelinta on tarkoitus liikutella paikasta toiseen striimin aikana, on parasta käyttää kuvanvakainta eli gimbaalia. Yksi suosituimmista gimbaaleista on DJI OM 4.

Puhelimessa on oltava myös sovellus, jonka avulla kuva ja ääni saadaan siirrettyä Youtubeen. Prism Live Studio on kasvattanut suosiotaan striimaajien keskuudessa.

Valmistelut Youtubessa

Youtubessa pitää aluksi varmistaa, että live-lähetyksen tekeminen on mahdollista omalle kanavalle. Tutustu rauhassa Youtuben omaan tarkistuslistaan.

Kun Youtuben live-ominaisuudet on aktivoitu, on syytä tehdä yksityinen koelähetys, jossa testataan kuvan ja äänen laatu sekä tilan valaistus.

Tämän jälkeen varsinaiselle striimille voi tehdä aihion, jonka voi julkaista omalle kanavalle. Näin kanavan seuraajat näkevät, että suora lähetys on tulossa ja lähetyksen linkkiä voi jakaa ennakkoon.

Kun tilaisuus on alkamassa, Prism Live -sovelluksesta valitaan kyseinen aihio ja suoran lähetyksen voi käynnistää. Jos mahdollista, striimi on syytä käynnistää muutamaa minuuttia ennen tapahtumien alkua, jotta katsojat ehtivät paikalle. Samalla striimaaja voi vielä kerran tarkistaa äänen ja kuvan toimivuuden katsomalla striimiä toisella laitteella.

Striimi tuli tehtyä – mitä sitten?

Hienoa, striimisi on nyt tehty ja langoille kertyi muutamia katsojiakin! Lopuksi tehdään vielä viimeistelytyöt Youtubessa, jonne striimi jää tallenteeksi. Muista ainakin nämä:

  1. Tarvitseeko tallenne tekstityksen? Voit lisätä tekstitykset Youtuben omalla tekstitystyökalulla.
  2. Valitse striimille esikatselukuva. Tee tarvittaessa kuva, jossa on esimerkiksi tilaisuuden otsikko.
  3. Onko tallenne syytä upottaa verkkosivuille? Pitäisikö linkkiä jakaa sidosryhmille?

Mitä muuta opit striimin tekemisestä? Oliko valaistus riittävä, kuuluiko ääni hyvin? Tuliko viime hetken muutoksia, joihin jatkossa voisi varautua paremmalla ohjeistuksella? Kuinka paljon striimillä oli katsojia, entä kuinka moni katsoi tallenteen jälkikäteen? Toiko striimaus lisäarvoa viestinnälle?

Pienillä ennakkovalmisteluilla striimaamisen kynnystä saa madallettua ja viestijän stressitasoa laskettua. Jonkin verran on syytä panostaa myös kalustohankintoihin. Ne maksavat itsensä nopeasti takaisin, jos itse tehty striimi voi korvata talon ulkopuolelta ostetun.

Striimaamisen perusteiden opettelusta on hyötyä myös muun some-viestinnän kannalta. Suorat lähetykset esimerkiksi Instagramissa ja TikTokissa ovat yhä suositumpia osallistamisen tapoja.