”Pyörien max 1 km täynnä” – Eli kaupunkipyörän palautus on epäonnistunut

DSC_3749

Jouduin ensimmäistä kertaa palauttamaan kaupunkipyörän aseman ulkopuolelle, kun asema oli täynnä enkä ehtinyt etsimään toista asemaa. Kaikki meni mielestäni ohjeiden mukaan.

Vaan eipä mennyt. Pyörän palautus oli epäonnistunut ja pyörä oli mennyt vain taukotilaan.

Tämä selvisi minulle vasta useiden tuntien kuluttua, kun yritin lainata toista pyörää. Silloin lainaus ei onnistunutkaan, vaan pyörä piipitti virheilmoitusta: ”Pyörien max 1 km täynnä”.

Tietenkään tämä mysteeri-ilmoitus ei kerro käyttäjälle yhtään mitään. Epäilykseni heräsi ja soitin CityBiken asiakaspalveluun. Toden totta, edellinen pyörä oli edelleen käytössäni ja siksi uuden pyörän lainaaminen ei onnistunut.

Asiakaspalvelu ymmärsi heti ongelmani ja välitti tiedon pyörien kuljetusautolle, joka kävi palauttamassa pyörän oikeaoppisesti. Minulle ei tullut maksuja, vaikka olinkin ollut itse huolimaton palautuksen suhteen.

Näin palautat pyörän täydelle asemalle oikeaoppisesti (pdf)

Tarkista palautuksen onnistuminen aina netistä

Tapaus opetti, että aseman ulkopuolelle palautettaessa saa olla tarkkana. Ohjeet näytössä menevät ohi nopeasti. Pyörien heikkous on vanhanaikainen näyttö, johon ei mahdu kovin selkeitä ohjeita.

Aseman ulkopuolelle palauttamisen jälkeen kannattaakin tarkastaa netistä, että pyörä on varmasti palautunut.

Mene osoitteeseen www.hsl.fi/kaupunkipyorat, kirjaudu sisään HSL-tunnuksellasi ja valitse oman nimesi alta kaupunkipyörä. Sivulta näet, onko viimeisin matka päättynyt. Jos palautusajankohta on avoimena, pyörä on edelleen käytössäsi.

Ainakin asiakaspalveluun kannattaa soittaa välittömästi, jos edes epäilee palautuksen onnistumista. Näin voi välttyä turhilta maksuilta.

Harmillista kyllä, HSL ei ole julkaissut missään listaa kaupunkipyörien virhekoodien selityksistä. Koodit eivät avaudu tavalliselle käyttäjälle, mutta ne voivat sisältää tärkeää tietoa. Ainakin yksi tärkeistä virheilmoituksista on nyt kokeiltu käytännössä ja selitys sille julkaistu tässä kirjoituksessa. Kysyin koodeja HSL:ltä Twitterissä, mutta en saanut vastausta twiittiini.