Päiväajovalot pyörään – testissä Flare R -takavalo

Ledien nopea kehittyminen mahdollistaa jatkuvasti tehokkaampia valoja myös pyöräilijöiden käyttöön. Autojen keuloilta tuttujen huomiovalojen hyödyt tunnetaan, mutta kannattaisiko pyöräilijänkin satsata valojen käyttöön myös päiväsaikaan?

Niin tutkimukset kuin arkikokemus liikenteestä vahvistavat käsitystä, että yhä useampi autoilija keskittyy ajaessaan johonkin muuhun kuin ajamiseen, jolloin erityisesti pyöräilijät ja jalankulkijat joutuvat vaaraan. On hölmöä, että heikoimpien pitää ryhtyä vastaiskuun, mutta se tuntuu ainoalta keinolta. Omaa huomioarvoaan pitää lisätä joko näkyvillä vaatteilla tai valoilla.

Saksalaisen Busch & Müller -valaisinvalmistajan etuvaloissa onkin jo päiväajoledit, jotka toimivat täsmälleen samalla idealla kuin autojen vastaavat järjestelmät. Markkinoille on tullut myös tehokkaita takavaloja, sillä erityisesti maantiepyöräilijät haluavat herättää takaapäin tulevien autoilijoiden huomiota muutenkin kuin hien määrää lisäävillä heijastinliiveillä. Suomessakin on kuluneena vuonna kampanjoitu turvallisen ohitusetäisyyden puolesta ja takavalon päiväkäytön voidaan nähdä olevan yksi osa kampanjaa.

Hankin itselleni kesällä Bontrager Flare R -takavalon, joka on erityisesti päiväkäyttöön suunniteltu. Aurinkoisen sään maantielenkit taittuivatkin menneenä kesänä takavalo päällä ja kokemus oli myönteinen.

IMG_0736

Flare R – 65 lumenia

Bontrager Flare R on yksinkertainen USB-ladattava takavalo, jonka valtti on juuri päiväkäyttöön tarkoitettu erittäin kirkas valo. Valovirraksi ilmoitetaan peräti 65 lumenia. Valmistajan idean mukaan täyttä tehoa käytetään päivällä ja pimeän aikaan riittää hieman himmeämpikin moodi. Valon voi valita joko vilkkuvaksi tai kiinteäksi, eli käyttötiloja on neljä. Lisäksi erikoisuutena on turvatoiminto: jos akku uhkaa loppua, valaisin siirtyy virransäästötilaan, jossa valo himmenee edelleen, mutta lenkiltä selviää kotiin edes jotenkin valaistuna.

Erityismaininnan ansaitsevat valaisimen sivuilla olevat keltaiset ledit, jotka parantavat pyörän havaittavuutta sivuilta. Valmistajan mukaan valo näkyy tämän vuoksi peräti 270 astetta.

Flare R ladataan USB-liitännän kautta, ja lataus tyhjästä täyteen kestää nelisen tuntia. Latauksen merkkivalon vilkkumisesta voi päätellä latauksen vaiheet. Päällä ollessaan Flaressa palaa pieni vihreä valo, jonka sammuminen ilmoittaa lataustarpeen lähestymisestä. 65 lumenin huipputeho on virtasyöppö; toiminta-aika on vähimmillään neljä tuntia, mutta yöasetuksella ajelee yli 20 tuntia.

Kiinnike on helppo asentaa ja sitä voi myös säätää satulaputken halkaisijan mukaan. Vaihto pyörästä toiseen on helppoa. Kiinnikkeen ja lampun välillä on hieman klappia, mutta se ei vaikuta kiinnityksen pitävyyteen. Valaisinosa painaa vain 35 grammaa. Pakkauksessa tulee myös kiinnitysklipsu, jolla valaisimen saa kiinni vaikkapa reppuun tai takin selkätaskun reunaan.

Kannattaako päivätakavalo?

Flare R:n tärkein myyntilupaus on, että valoa käyttävän pyöräilijän voi havaita päivällä jopa kahden kilometrin etäisyydeltä. Kesän testit antavat ehkä pientä viitettä siihen suuntaan, että maantien laitaa polkiessa autoilijat ohittavat kauempaa, kun pyörässä on kirkas päivävalo.

Olen aiemmin suhtautunut kielteisesti vilkkuvalojen käyttöön pyörässä, mutta päivävalo tuonee poikkeuksen sääntöön. Tehokas päivävilkku auttaa autoilijaa havaitsemaan pyöräilijän ja luonnonvalo pitää huolen, ettei pyöräilijä katoa näkökentästä. Yöllä taas vilkkuvalon havaitsee helposti, mutta pyörä ehtii liikkua useita metrejä pimeänä, mikä vaikeuttaa pyörän seuraamista. Sanoisinkin, että päivällä tehokas vilkkuvalo on hyväksyttävissä, mutta yöllä pitäisin sekä etu- että takavalon edelleen koko ajan palavana. Flare R:n yöasennossa vilkkuvalo on toteutettu sykkivänä, eli valo ei ole missään vaiheessa kokonaan pois päältä. Tästä tuote saa lisäpisteitä.

Varmaa on kuitenkin se, että Flare R pesee vanhat takavalot mennen tullen. Otin vertailuun mukaan oman Superflash-valoni, joka oli ”äärimmäisen kirkas” vielä muutamia vuosia sitten. Nyt se on himmeämpi kuin Flaren yöasetus! Kuvat eivät kerro koko totuutta, mutta kannattaa huomata ainakin valon jakautuminen: kun Superflash on pistemäinen, Flare R valaisee tasaisesti paljon suuremman alueen. Tämän huomaa ajaessakin, sillä maa pyörän takana hehkuu punaisena, vaikka valo on suunnattu oikeaoppisesti osoittamaan suoraan taakse.

Flare R on 75 euron arvoisena toki hintava. Arvoa voi antaa myös uusimmalle tekniikalle ja sille, että kyseessä on oikeasti päiväsaikaan erottuva takavalo, joka hyvin suurella todennäköisyydellä lisää erityisesti autojen seassa polkevan turvallisuutta.

Tässä artikkelissa testattu tuote on ostettu omilla rahoilla omaan tarpeeseen. Kyseessä ei ole ”sisältöyhteistyö” kenenkään kanssa.