Fillarilla: Vaasa-Raippaluoto

WP_20130616_003

Tankar-reissuni sivussa ehdin ajelemaan rannikolla myös maantiepyörällä. Laitoin tukikohtani Vaasaan, josta käsin ajelin kaupungin ympäristössä. Pisin ja mielenkiintosin reitti oli ajaa Vaasasta Raippaluotoon. Tässä pari vinkkiä seudulla pyöräilevälle.

Tiet alueella ovat hyvässä kunnossa ja soveltuvat näin erinomaisesti maantiepyörälle. Keskisuomalaiseen makuun maasto on tasaista, mutta ei pidä erehtyä luulemaan, että helppoa. Itsensä saa väsytettyä, kun keskinopeus pääsee nousemaan huomaamatta. Liikenne vaikuttaa samanlaiselta kuin muuallakin, jotkut autoilijat huomioivat pyöräilijän hyvin ja toiset sitten vähemmän. Vaasasta ajoin Raippaluotoa kohti seututie 724:ää pitkin.

Varsinainen herkkupaikka löytyy aivan Björkön kauimmaiseen pisteeseen vievän tien päästä. Siellä on nimittäin satamakahvila, Café Salteriet, jossa kannattaa pistäytyä. Herkkuja on tarjolla monipuolisesti ja terassilta voi katsella merta. Jos miettii, että kannattaako ”umpikujan” päähän asti ajaa, niin vastaus on, että kannattaa.

WP_20130616_002Matkaa Björköön kärkeen tulee Vaasasta noin 40 kilometriä. Kunnosta ja ajotavasta riippuen voi pysähtyä jo Raippaluodon sillan juurelle Berny’s-nimisessä kahvila-ravintolassa. Kokonaispituutta tällaiselle reissulle kertyy noin 80-90 kilometriä tarkasta reitistä riippuen. Reittiä voi suositella myös vähemmän pyöräilleille reitin tasaisuuden ja liikenteen rauhallisuuden vuoksi.