Polestar 3 on syksyn odotetuin sähköauto – Pääsin seuraamaan lanseerausta Kööpenhaminassa

Polestar-malliston kunnianhimoisen nopea laajentuminen jatkuu loogisesti numeroon 3. Farmaria ja katumaasturia yhdistelevä Polestar 3 esiteltiin lokakuussa Tanskassa. Kööpenhaminalaiseen entiseen veturitalliin oli kutsuttu myös faneja ja Polestarin omistajia. Nyt kerron, miten julkistus sujui ja miltä uusi malli vaikutti ensisilmäyksellä.

Polestar 3 ei tullut maailmalle ihan yllätyksenä, sillä kuvia ja tietoja autosta oli julkaistu jo aiemmin. Kööpenhaminan lanseerauksessa päästiin kuitenkin yksityiskohtiin ja tilauskirjat saatiin avattua.

Matka Lokomotivværkstedet-nimiselle tapahtumapaikalle alkoi bussikyydillä hotellilta. Vieraille oli varattu rannekkeet, mutta en löytänyt hotellilta henkilöä, joka minulle sellaisen olisi voinut antaa. Onneksi kuitenkin pääsin bussin kyytiin kutsua näyttämällä. Lähtöä odotellessa bussin ohi ajoi punaiseksi teipattu Polestar 2, johon oli lisätty hirmuinen takaspoileri. Katsojasta riippuen näky joko huvitti tai ihastutti.

Viimein tapahtumapaikalla minäkin sain rannekkeeni, jotka olivat tärkeitä ilmeisesti siksi, että niiden avulla järjestäjät värikoodasivat eri vierasryhmät. 1900-luvun alun veturitallien valinnalla Polestar halusi korostaa liikkumisen tapojen muutosta. Yhdestä tilasta saattoi löytää vanhan veturin ja toisesta O2-konseptimallin.

Tilaisuuden ohjelma nojasi vahvasti uuden mallin esittelyyn. Ennen ohjelman alkua tarjolla oli hengailua, pientä syötävää ja Polestar-tuotteiden katselua DJ:n soittaessa taustamusiikkia. Bussikuljetus saapui paikalle hyvissä ajoin, joten tilat ehti kiertää useampaan kertaan lanseerausta odotellessa. Nappailin samalla kuvia puhelimellani ja vähän harmittelin, että olisi voinut ottaa kamerankin mukaan. Tätäkin juttua koristavat IPhone-kuvat onnistuivat kuitenkin yllättävän hyvin.

Sitten itse asiaan

Kellon lähestyessä tasaa ihmiset alkoivat siirtyä istumaan hallin toiselle sivulle, jonka etuosaan oli rakennettu lava. Autoja ei näkynyt vielä lavalla ja tilan reuna oli jätetty vapaaksi. Istuin lähemmäksi vapaata tilaa, koska arvelin näkeväni siitä paremmin lavalle pian ajettavat Kolmoset.

Toimitusjohtaja Thomas Ingenlath ei olisi millään halunnut puhua tekniikasta, mutta hän ja muotoilujohtaja Maximilian Missoni joutuivat antamaan kuitenkin periksi tekniikkapuheen paineelle. Toisaalta Lidar-tutkaa ja miljoonaa pientä peiliä ajovaloissa kelpaakin esitellä. Samoin tuli selväksi, että Polestar 3 antaa jotain jokaiselle aistille.

Ingenlathin puhuessa ajatukseni jäivät pyörimään sen ympärille, että autonvalmistajat ovat tällä hetkellä ”velvoitettuja” tekemään SUV-malleja, vaikka ne eivät saata sopia kovin hyvin omaan mallistoon tai brändiin. Niinpä Polestar on järkeillyt, että Kolmosesta pyritään karsimaan katumaastureiden tyypilliset huonot puolet pois. Jäljelle jää kuitenkin peruskysymys siitä, miten isompi, painavampi ja yli 100-kilowattituntisella akulla varustettu auto sopii tähän maailmanaikaan. Tätä vastuullisuuteenkin liittyvää asiaa ei oikein voi väistää puhumalla vegaanisesta sisustuksesta.

Ajatuksista havahtui takaisin, kun esittelyn päätteeksi kaksi Kolmosta ohjattiin lavalle ja tunnelma saatiin jälleen kohoamaan. Suoran lähetyksen jälkeen lavan autoja pääsi tutkimaan tarkemmin. Tungosta autojen ympärillä riitti, mutta määrätietoisella jonottamisella pääsin kuljettajan paikalle ja koskettelemaan pintoja. Julkkisbongauskin tuli tehtyä: Kris Rifa katseli autoja hieman sivummalla.

Laadukkaampi ja ilmavampi

Ensimmäiset havainnot Polestar 3:n sisätiloista liittyivät materiaaleihin ja tilankäyttöön. Polestar 2:een verrattuna muovisuutta on saatu vähennettyä, mutta kiiltävää pintaa on edelleen ratissa ja keskikonsolissa.

Ohjaamo tuntui myös ilmavammalta, mikä on pitkälti matalamman ja leijuvalta vaikuttavan keskikonsolin ansiota. Myös kojelautaa on muotoiltu niin, että jalkojen ympärillä on enemmän tilan tuntua. Katto on lasia. Tässäkin mallissa siihen on heijastettu Polestar-tähti.

Kuljettajan näyttö on pienempi, mutta nyt sen kaverina on HUD-näyttö. Keskinäyttö on kasvanut ja sen ominaisuuksia voi kustomoida laajemmin. Vaihdekeppi eli ajotilan valitsin on nyt vipuna ratin takana. Ratti ja viikset eivät ole enää Volvosta tuttuja, ellei sitten samaa tyyliä käytetä kohta myös EX90-mallissa?

Takana jalkatilaa on huomattavasti enemmän kuin Kakkosessa, mutta takakontti ei ainakaan silmämääräisesti näyttänyt kovin suurelta. Ison konepellin alta paljastuu myös säilytystilaa, mutta ei kovin paljoa. Etukontissa on nyt myös kansi.

Ulkopuolella katse kiinnittyi etenkin valoihin. Ajovalojen muotoilua on eriytetty Thor’s Hammer -tyylistä. Polestarin oma tyyli on nimeltään Dual Blade. Ero Volvoon tehdään pienellä raolla ylä- ja alaosan välillä. 1,3 Megapixel HD LED -ajovalot ovat uusin versio Pixel LED -valoista.

Merkittävä panostus on tehty myös aerodynamiikkaan, jotta ilmanvastusta on saatu alemmaksi. Edessä ja takana tämä näkyy aero-siipinä, jotka suuntaavat ilmavirran tasaisemmin auton ohi. Virtaviivaisuuteen liittyvät myös ovenkahvat, jotka työntyvät ulos autoa lähestyttäessä. Kahvat näyttävät hyvälle ja ovat trendin mukaisia, mutta käytettävyydestä talvella voidaan varmasti olla useampaa mieltä.

Joko on tilattu?

No ei nyt sentään! Ensinnäkin Polestar 3:n hinta menee reilusti oman budjettini yli ja toiseksi olen ollut erittäin tyytyväinen Polestar 2:een. Katumaasturille minulla ei ole suurta tarvetta varsinkin kun tavaroille on hyvin tilaa Kakkosessakin. Voit lukea lisää Polestar 2 -kokemuksistani tästä artikkelista.

Silti haluan ehdottomasti päästä koeajamaan Polestar 3:a, kunhan ensimmäiset autot saapuvat Suomeen. Hetken sitä saa vielä odotella, sillä asiakastoimitukset ovat alkamassa vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Ehkäpä talvikelin testi Itä-Suomessa olisi kiva idea ja tunnelmista voisi raportoida taas tänne blogiin.

Esittelytilaisuus Tanskassa oli hieno kokemus, jossa näkyi Polestarin tapa huomioida fanejaan ja meitä tavallisia Polestar-kuljettajia. Thomas Ingenlathin sanoin Polestarin kuljettajat ovat se perusta, jolle merkkiä rakennetaan. Mukavaa, että kuljettajien arvo on tiedostettu, sillä latureilla ja parkkipaikoilla on riittänyt uteliaita ohikulkijoita, joille Polestarista on saanut kertoa.

Pieniin esitelmiin pitää taatusti valmistautua myös sitten, kun Polestar 3 saapuu koeajoon!

Tilaamassa Polestaria?

Polestar Referral -suositusohjelman kautta tilatut autot saavat Virta-latausetua. Voin lähettää sinulle linkin ohjelmaan, jos jätät osoitteesi alle.