Kadonneiden IG-tykkäysten jäljillä

Muutamia kuukausia sitten huomasin muutoksen Instagram-tililläni.

Kun aikaisemmin hyvä kuva saattoi saada jopa parisataa tykkäystä, nyt sydämiä tuntuu kertyvän vain muutamia kymmeniä. Erityisesti ei-seuraajien tykkäykset näyttävät kadonneen lähes kokonaan.

Tämä kuva on viime talvelta:

Ja tänä syksynä jään tasaisesti alle sadan:

Muutkin ovat havainneet muutoksen. Ihan tavalliset käyttäjät ovat alkaneet ostaa tililleen näkyvyyttä. Se on aika hassua rahankäyttöä, jos tavoitteena on vain saada kadonneet tykkäykset takaisin.

Vuorovaikutus on avain

Muutos johtuu Instagramin uudesta algoritmista. Se järjestelee kuvavirtaa niin, että joidenkin arvioiden mukaan vain kymmenisen prosenttia seuraajista näkee päivityksen. Ei ihme, että tykkäyksiäkin tulee vähemmän.

Algoritmi priorisoi vuorovaikusta ja näyttää virrassa ensin ne tilit, joiden kanssa käyttäjä on eniten tekemisissä.

Toisin sanoen on siis tärkeää olla se tili, jonka sisältöihin seuraajat reagoivat säännöllisesti. Näin pääsee lähemmäksi kärkipaikkoja, kun seuraajat seuraavan kerran avaavat Instagramin.

Netti on pullollaan pohdintaa Instagramin algoritmista ja siitä, miten sen voi päihittää. Tavallisen käyttäjän tuskin kannattaa asiasta suuremmin stressata, mutta esimerkiksi yrittäjälle asialla voi olla merkitystä.

Mielenkiinnosta lajiin tein itselleni muistilistan, jota aion testata loppuvuoden aikana. Tavoitteena on kokeilla, kasvaako tykkäysten määrä jälleen.

Näitä keinoja aion kokeilla

  1. Postaa säännöllisesti. Tämä ei tarkoita, että pitäisi postata enemmän. Jos minulle sopiva tahti on kolmen päivän välein, niin sitten lisään kuvan säännöllisesti joka kolmas päivä. Kuva kannattaa lisätä silloin, kun oma yleisö on aktiivisimmillaan, koska Instagram priorisoi tuoreimpia julkaisuja.
  2. Lisää vain laadukasta sisältöä. Valokuvauksen harrastajalle tämä tarkoittaa, että ”ihan kivat” kuvat jätetään virrasta pois.
  3. Kerro tarinoita. Aiemmin olen kirjoittanut ytimekkäitä kuvatekstejä, koska niiden keksiminen on ollut mielestäni hauskaa. Entäpä jos kertoisin vähän enemmän kuvan tilanteesta tai paikasta? Ehkä katsoja pysähtyy lukemaan ja kommentoi kuvaa herkemmin, mikä lisää vuorovaikutusta.
  4. Vähennä hashtageja reilusti. Aikaisemmin oli hyväksyttävää laittaa kuvaan maksimimäärä eli 30 hashtagia. Nyt kannattanee lisätä vain muutama osuvin ja vaihdella avainsanoja. Suuri määrä hashtageja ja aina samat häsät voivat olla merkki Instagramille spämmistä. ”Sweet spot” on kuulemma yhdeksän hashtagia.
  5. Vastaa kommentteihin aina. Koska vuorovaikutus on arvossaan, yritä ylläpitää keskustelua ja vähintäänkin vastaa muutamalla sanalla kommentteihin ja myös tarinoiden reaktioihin.
  6. Tee enemmän videoita ja tarinoita. Videon katsoja yleensä pysähtyy pidemmäksi aikaa postauksen äärelle. Tarinoissa voi hyödyntää äänestyksiä ja muita ominaisuuksia, jotka lisäävät vuorovaikutusta. Instagram on tosin kertonut, että tarinat eivät vaikuta kuvavirran järjestykseen.