Etätyöläisen velkakello

Tiedätte ehkä velkakello-sivun, jossa punainen laskuri vilistää eteenpäin valtion velkaa kuvaten. Mietiskelin, jospa velkakello kuvaisikin työhyvinvointia koronakevään aikana. Mihin suuntaan kello liikkuisi sinun kohdallasi?

Koronakevät on ollut minulle erikoinen ajanjakso työssä jaksamisen kannalta. Yhtäältä työ on imenyt mukaansa ja innostanut enemmän kuin koskaan, mutta toisaalta työn määrä on kasvanut. Viestinnälle on ollut kysyntää. Päälle on tullut vielä etätyöhön sopeutuminen.

Niinpä kyseessä on todellakin velka, sillä kokonaisuus on ottanut enemmän kuin antanut. Ajoittain väsymyksen oireet ovat olleet helposti tunnistettavissa.

Mikä kasvattaa hyvinvointivelkaasi?

Monelle koronakevään velka muodostu varmasti pienistä puroista, eikä poikkeustilanteen aikana velan kasvua ole voinut pysäyttää normaaleilla keinoilla, kuten harrastuksilla ja pitkillä viikonlopuilla.

Omalla kohdallani esimerkiksi työpaikkalounaan puuttuminen on lisännyt velkataakkaa, koska monipuolinen lounas on todella tärkeä osa jaksamistani. Etätyössä tulee syötyä joten kuten Skype-palavereiden yhteydessä.

Lisäksi velkaa kasvattaa harrastusten ja liikunnan väheneminen, huoli koronan alle jääneistä ”omista töistä”, jotka pitäisi ehtiä tehdä joskus. Lisäksi huolta aiheuttaa se, miten pitkään hyvinvointivelan kasvu vielä jatkuu.

Milloin on takaisinmaksun aika?

Eniten tässä vaiheessa etätyökevättä mietityttää kuitenkin se, miten useamman kuukauden aikana kertynyt henkilökohtainen hyvinvointivelka maksetaan pois.

Helpoin tapa on varmasti käyttää kevään aikana kertyneet saldotunnit ja pitää täysimittainen kesäloma. Ei ole kuitenkaan varmaa, onko se mahdollista.

Pahimmillaan vaihtoehtona voi olla korkeakorkoinen hyvinvointivelka, jota maksetaan lopulta takaisin työuupumusdiagnoosin kaltaisilla pakkokeinoilla. Toivottavasti kenenkään hyvinvointivelka ei kasva näin suureksi.

Kohti kesää

Koronakevään kääntyessä kesään on hyvä hetki tutkiskella omaa työhyvinvoinnin velkataakkaa. Jos velkaa on kertynyt, pitäisi takaisinmaksusuunnitelma olla tiedossa.

Nyt voi olla myös hyvä hetki todeta, että lisää hyvinvointivelkaa ei oteta. Tämä on helpompaa, jos sitoumus tehdään koko työporukan voimin. Silloin se ei jää yksittäisen työläisen päätökseksi. Toivottavasti myös koronatilanne mahdollistaa tämän päätöksen.

Valtionvelan lisäksi näinä aikoina on siis hyvä pohtia myös hyvinvointivelkaamme.