Koeajossa VOI-sähköpotkulauta

Helsinki sai maaliskuussa kaduilleen yhteiskäyttöisiä VOI-sähköpotkulautoja. Myös toinen yritys, TIER, on tuonut omat lautansa kaupunkiin. Miltä ajelu VOI-potkulaudalla tuntui ja mitä ajatuksia sähköscootilla viilettely herätti?

VOI on esimerkki liikkumisen palvelusta, jossa kaikki on tehty käyttäjälle helpoksi. Käyttöönotto hoidetaan sovelluksella, joka veloittaa ajelusta suoraan maksukortilta. Potkulaudan saa alleen muutamassa minuutissa.

Ensiksi potkulautaa tulee verranneeksi kaupunkipyöriin, mutta hinnoittelu pitää huolen siitä, että VOI ei kilpaile niiden kanssa. Esimerkiksi 20 minuutin ajo potkulaudalla maksaa kuusi euroa (20 x 0,25 € + 1 €), kun taas kaupunkipyörällä näin lyhyt ajo kuuluu pakettihintaan.

Potkulautailulle varattu alue Helsingin keskustassa on vielä melko pieni. Pohjoisraja kulkee tätä kirjoittaessa Oopperan korkeudella. Alue on jo kasvanut ensimmäisistä päivistä, joten todennäköisesti potkulaudat hiipivät vähitellen kohti pohjoista. Sovelluksen kartta näyttää rajat selkeästi ja samalla ohjaa vapaiden potkulautojen luo.

Lue kerrankin ne käyttöehdot!

Kartta tosin näyttää, että potkulautoja on välillä jopa Toukolassa asti. Määritellyn alueen ulkopuolelle meneminen on VOI:n sääntöjen vastaista, eikä ulkopuolella olevia potkulautoja voi aktivoida. Käyttäjälle voi olla luvassa jopa 100 euron lisämaksu, jos yhtiö joutuu noutamaan potkulaudan alueen ulkopuolelta.

VOI:n käyttöehdot kannattaa siis lukaista ennen ajelua. Niissä on monia sellaisia sääntöjä, joita ei kerrota muualla VOI:n nettisivuilla.

Käyttäjän vastuulla on esimerkiksi tarkastaa potkulaudan kunto ennen ajoa. Potkulauta on tarkoitettu vain alle sata kiloa painaville henkilöille. Ajelu päällystetyn tien ulkopuolella on kiellettyä. Lisäksi yritys voi katsoa potkulaudan varastetuksi, jos sen pysäköi esimerkiksi lukitulle sisäpihalle.

Epätasaiset kadut riesana

Potkulauta on hieman harhaanjohtava nimi, sillä tällä kevyellä sähköajoneuvolla ei käytännössä potkita kuin paikaltaan lähdettäessä. Sähkömoottori lähtee vetämään ensipotkulla ja scootti kiihtyy varsin rivakasti. Kaasun ja jarrun oppii nopeasti, mutta tasaisen nopeuden ylläpito on vähän hankalaa.

Katkokset soljuvassa etenemisessä eivät johdu niinkään potkulaudan tekniikasta vaan helsinkiläisestä katuympäristöstä. Potkulaudalla pitää käytännössä varoa jokaista kanttikiveä ja routavauriota, joten reittisuunnitteluun kannattaa käyttää minuutti ennen ajelua.

Jos Musiikkitalon edustan kivetty pyörätie on pyöräilijällekin epämukava, se on sitä taatusti myös potkulautailijalle. Käytännössä pahimmissa paikoissa ja monissa risteyksissä joutuu taluttamaan.

Todennäköisesti potkulautojen suosiota kasvattaisi esimerkiksi isommilla pyörillä varustettu mukavuuspainotteinen malli. Muuten VOI-potkulauta on yllättävänkin tukeva ja turvallisen tuntuinen. Kapea ohjaustanko tosin aiheuttaa sen, että esimerkiksi suuntamerkin näyttäminen kädellä ei tunnu hyvälle idealle.

Valot ovat tärkeä varuste suomalaisessa harmaudessa ja iltahämärässä. Yöllähän potkulaudat ovat pääasiassa latauksessa ja poissa käytöstä.

Onko potkulautailu ilmastoteko?

Todennäköisesti on, jos sillä onnistuu korvaamaan esimerkiksi lyhyitä taksimatkoja keskustassa. Sähköpotkulautailuun liittyy kuitenkin paljon muuttujia, jotka tekevät kysymykseen vastaamisesta vaikeaa.

VOI-sähköpotkulaudat kerätään joka ilta kaduita mitä ilmeisemmin pakettiautoilla ja palautetaan taas aamulla käyttäjien saataville. Huoltoajosta seuraa luonnollisesti päästöjä, joita sähköautoa käyttämällä voi toki pienentää. Oma juttunsa ovat VOI Hunterit, joiden autokalusto voi iältään ja tekniikaltaan olla mitä vain.

Olisiko sittenkin fiksumpaa rakentaa muutamia latausasemia, joihin myös käyttäjät voisivat jättää potkulautoja latautumaan? Emme myöskään tiedä, onko VOI:n käyttämä lataussähkö uusiutuvaa energiaa.

Lisäksi potkulautojen elinkaaresta on käyty keskustelua muissa kaupungeissa. Joidenkin arvioiden mukaan yhteiskäytössä laudan elinkaari on vain kuukauden mittainen. Syynä on se, että kuluttajakäyttöön tarkoitetut potkulaudat eivät kestä pitkään yhteiskäytön rasituksia. Jos potkulautojen akkuja ei voi vaihtaa, ei kyseessä ole kovin pitkäikäinen ja ekologinen tuote.

Vaikuttaa siltä, että omalla polkupyörällä tai kaupunkipyörällä ajamisen kokonaispäästöt ovat potkulautailua pienempiä.

Kesää odotellessa

Sähköpotkulaudalla ajelu oli varsin helppoa ja kynnys aloittamiselle oli alhainen. Hinta karsii pois päivittäisen käytön, mutta potkulaudoille löytyy varmasti käyttäjäkuntansa.

Arkisen liikkumisen lisäksi ajelu on varmasti mukavaa ajanvietettä lämpiminä kesäiltoina. Vaivattomuus sai miettimään myös oman sähköpotkulaudan hankkimista, mutta fillari kelvatkoon vielä toistaiseksi.

Kokonaan oma asiansa on, miten hyvin potkulaudat sopeutuvat osaksi helsinkiläistä liikennejärjestelmää. Esimerkiksi huolimaton pysäköinti voi aiheuttaa vastarintaa. Käyttäjien onkin muistettava, että yhteiskäyttö vaatii myös yksilön vastuuta.