Koppakuoriainen korvassa! Testissä Sonyn langattomat kuulokkeet

Ensin lähti 3,5-millin liitin puhelimesta ja nyt kuulokkeista johdot. Pitäähän kehityksessä pysyä mukana, joten ennakkoluulottomasti hankin Sonyn langattomat WF-SP700N -kuulokkeet.

700N-mallin kohdalla “aidosta langattomuudesta” maksettava hinta on kohtuullistunut ollen nyt alle 180 euron luokkaa. Sonylta markkinoille tuli ensin 1000X-malli, joka on noin 50 euroa 700N-mallia kalliimpi. Tekniikan Maailman vertailussa 700N sai kuitenkin saman yleisarvosanan kuin 1000X-malli.

Oliko nyt siis hyvä sauma hankkia aiempaa halvemmat mutta yhtä hyvät langattomat bluetooth-kuulokkeet? Testataan asiaa.

Varsin hyvää ääntä

Sonyn äänenlaatua voi vain kiitellä. Treeneissä tärkeän basson lisäksi podcastien puhe kuulostaa hyvälle. Tulpat istuvat hyvin ja blokkaavat ulkopuolelta tulevia ääniä.

Ääniasetuksia voi säädellä Sonyn omassa sovelluksessa, josta löytyy esiasetuksia eri tilanteisiin. Nämä pika-asetukset pitää muistaa laittaa päälle erikseen jokaisen käynnistyksen jälkeen, mikä on vähän hankalaa.

Kuulokkeissa on myös vastamelutoiminto, joka ei luonnollisestikaan vastaa teholtaan koko korvan peittäviä sankakuulokkeita. Ambient sound -toiminto vahvistaa tarvittaessa ympäristön ääniä, kuten puhetta.

Korvassa Sonyt tuntuvat huomaamattomilta. Sopivuutta omaan korvaan edesauttavat mukana tulevat erikokoiset tulpat ja kaaret. Pyöreä, jotenkin kiiltäväpintaista koppakuoriaista muistuttava muotoilu vaikuttaa onnistuneelta.

Sen sijaan videoita ei mielellään katsele näiden kuulokkeiden kanssa. Ne viivästyttävät ääntä niin paljon, että kuva ja ääni ovat häiritsevän paljon epäsynkassa. Tämä on varmasti monelle Netflix-riippuvaiselle suuri miinus.

Lenkillä

Lenkkeillessä käyttö voisi olla helpompaakin. Kummassakin kuulokkeessa on yksi pienikokoinen painonappi, joista toisella ohjataan kappaleita eteen- ja taaksepäin. Toinen puolestaan vaikuttaa vastamelutoimintoihin ja äänen pika-asetuksiin.

Painikkeet ovat pienet, joten niihin on vaikea osua liikkuessa. Lisäksi edelliseen kappaleeseen siirtymiseen vaadittavat kolme painallusta tulkitaan usein yhdeksi tai kahdeksi. Kappaleita selailee siis mieluiten puhelimella. Se pitää kaivaa esiin myös silloin, kun äänenvoimakkuutta haluaa muuttaa − yllättäen volyymin säätö puuttuu kokonaan kuulokkeista.

Napit pysyvät korvissa hyvin myös juostessa. Ihanaa on, kun kuulokkeiden johto ei ole aiheuttamassa kolinaa ja kiskomassa tulppia korvista. Tässä langattomuus on parhaimmillaan. Pyöräillessä muotoilu aiheuttaa tuulen suhinaa, mutta vastamelutoiminto auttaa vaivaan hieman.

Lenkillä huomaa, että selkätaskuun viety puhelin saattaa aiheuttaa musiikin pätkimistä. Yhteys on todella herkkä, sillä pään kääntäminen saattaa aiheuttaa musiikin katkeamisen. Ongelma häviää, kun puhelimen ottaa taas käteen. Kotona kantama on normaali, avoimessa tilassa noin kymmenen metriä.

Latauksen tarvetta

Kun lenkiltä on saavuttu kotiin, kuulokkeet kannattaa sujauttaa takaisin omaan koteloonsa latautumaan. Musiikkia yhdellä latauksella kuuntelee noin 2,5 tuntia, mikä on vähän langallisiin bluetooth-kuulokkeisiin tottuneille.

Lyhyt kuunteluaika tulee tutuksi esimerkiksi pidemmillä bussimatkoilla. Kuunteluaika ei pitene, vaikka vastamelutoiminnon kytkee pois päältä.

Kuulokkeet eivät myöskään varoita alhaisesta varauksesta kuin vasta akun loppuessa. Käynnistyksen yhteydessä ystävällinen naisääni tosin kertoo, onko akun varaustaso täysi, puolikas vai matala. Varaustasoa voi seurata myös sovelluksesta.

Latauskotelossa on akku, joka lataa kuulokkeet täyteen noin tunnissa. Kotelon avulla kuunteluaika kasvaa noin kahdeksaan tuntiin, eli kotelo jaksaa ladata kuulokkeet kolmesti täyteen.

Toisaalta kun tekee itselleen tavan laittaa kuulokkeet käytön jälkeen takaisin koteloonsa, virtaa riittää arjessa varsin hyvin. Työpaikalle ja muuhun kokopäiväiseen käyttöön voinee valita sankamalliset vastamelukuulokkeet.

Sony WF-SP700N − Plussat ja miinukset

+ Äänenlaatu
+ Kevyet, pysyvät paikoillaan ja sopivat hyvin korviin
+ Lataaminen ja kuljettaminen helppoa suojakotelossa
+ Lenkkeillessä ei häiritseviä johtoja

– Lyhyt käyttöaika
– Viive videoiden äänessä
– Tietyissä tilanteissa pätkivä yhteys

(Huomaathan, että tässä artikkelissa ei ole kyse ”sisältöyhteistyöstä” kenenkään kanssa. Kuulokkeet on ostettu omalla rahalla omaan käyttöön.)