Kohti parempaa avotilaa

Toimiston avotilasta on ollut paljon puhetta viime aikoina. Avotilaa kritisoidaan ja puolustetaan, mutta pienillä asioilla karsinaelämää saa parannettua kummasti. Tässä pari vinkkiä parempaan avotilaan.

kynat

Avotilan kielteiset puolet liittyvät usein meluun. Siksipä melua kannattaa ensisijaisesti ehkäistä ja toissijaisesti siltä kannattaa suojautua.

Melun ehkäisemisen ykkösjuttu on hiljaisemmat näppäimistöt. Tietokoneen mukana tullut perusnäppäimistö saattaa muistuttaa melutasoltaan kirjoituskonetta, joten panostus hiljaisempaan malliin tuottaa selkeän eron avotilan äänimaailmaan. Kaupan päälle kirjoittamisen mukavuus voi parantua, kun näppäimistön tuntuma on parempi.

Entäpä jos jatkossa IT-osasto hankkiikin avotilan työläisille vain hiljaiseksi todettuja näppäimistöjä?

Toinen suuri melunlähde on puhelinkeskustelut. Ihmisillä on usein vielä tapana puhua korostetun voimakkaasti puhelimessa. Osa toisaalta vieroksuu puheluiden hoitamista avotilassa ja luikkii muihin tiloihin hoitamaan ainakin ne puhelut, jotka todennäköisesti kestävät paria minuuttia pidempään.

Ihanteellisessa avotilassa jokainen saisi halutessaan hoitaa puhelut erillisessä tilassa. Puhelut voivat olla myös soittajalle rennompia, kun hänen ei tarvitse pelätä häiritsevänsä muita. Aina puheluiden sisältöjä ei ole myöskään tarkoitettu kymmenien ihmisten korville.

Tekeekö puhelinkoppi paluun?

Kaikkia melunlähteitä ei kuitenkaan koskaan pystytä hiljentämään täysin. Silloin keskittymiskykyään voi yrittää parantaa vastamelukuulokkeilla. Kun iltapäivän levottomuudet avotilassa alkavat, vastamelukuulokkeilla voi saada päiväänsä vielä puolesta tunnista tuntiin tehokasta työaikaa. Joskus se riittää työpäivälle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Musiikin kuuntelu voi auttaa myös, mutta kaikki eivät osaa kuunnella musiikkia työntehtävien aikana. Vastamelukuulokkeilla voi suodattaa ainakin osan melusta pois. Minulle kuulokkeista on hyötyä ehkä pari kertaa viikossa. Satunnaisessa käytössä ne eivät myöskään eristä työntekijää liiaksi, vaan tuovat vain tarvittavan tehonpalautuksen työpäivään.

Voisiko työnantaja myöntää pientä avustusta vastamelukuulokkeisiin eli työtehon parantamiseen?

Avotilan parantaminen teknisin keinoin voi vaatia työnantajalta myös BYOD-politiikkaa. Bring your own device -linjauksen puuttuminen saattaa estää työntekijää käyttämästä esimerkiksi omaa hiljaiseksi todettua näppäimistöään. Joskus avotilassa työskentelevä voi tarvita myös etäpäiviä paljon tarkkuutta tai keskittymistä vaativien töiden suorittamiseen.

Avotiloissa melu syntyy pienistä lähteistä. Onneksi häiriöitä voi minimoida yhtä pienillä teoilla.