Testattua: Allas Sea Pool

Merikylpylä Allas Sea Pool avautui hiljattain Helsingin Katajanokalle. Koska uiminen ulkona on ihan järjetöntä lämpötilan laskiessa kohti nollaa, lähdin testaamaan Allasta.

Pulahtaminen lämpimään veteen syysaamun kirpeydessä olikin mukava elämys. Kylpytakki ja päähine ovat hyviä varusteita jo näin syksyllä, kun raikas tuuli viilentää kosteaa ihoa. Altaalla saa vieläpä oleskella todella pitkään, peräti viisi tuntia.

On hienoa, että Altaalla pystyy harrastamaan myös matkauintia. 25 metrin altaasta on varattu tilaa niin polskutteluun, nopeaan uintiin kuin hitaampaan matkauintiinkin. Lastenallas on erikseen.

Elämys on myös merivesiallas, jonka vesi on suodatettu suoraan Suomenlahdesta. Saunassa avantouinnin harrastajat pohtivat, miksi merivesiallasta ei lämmitetä. Avantojahan riittää, mutta talvella lämmin merivesi olisi erikoisuus. Toki tottumattomalle merivesiallas on avantoa houkuttelevampi vaihtoehto, kun samalla pääsee saunomaan ja uimaan myös lämpimään veteen.

Silmiinpistävää oli uimavalvonnan huolellisuus. Valvojat tarkkailivat altaita herkeämättä. Joistain uimahalleista tuttua ”luenpa lehteä täällä kopissa” -tyyppistä uimavalvontaa täällä ei siis harrasteta, mikä on osa hyvää palvelua.

Tilojen toiminnallisuudessa parannettavaa

Harmillisesti Altaan sisätilat eivät vastanneet odotuksia. Miesten pukuhuone on ahdas: jo kaksi pukeutujaa riittää tukkimaan kulun muilta. Pieniin pukukaappeihin vaatteet joutuu kasaamaan myttyyn. Ulkotakeille ja kengille pitäisikin olla vielä oma narikkansa.

Arkkitehtuuri on erikoinen sekoitus nopeasti rakennettua tilapäisrakennusta ja kotimaista muotoilua. Miesten sauna on suuri, mutta kokonaan vaaleasta puusta tehtynä mielikuvitukseton. Saunan paneeleissa asennustyö olisi voinut olla huolellisempaakin. Suomalaiset osaavat suunnitella modernin tunnelmallisia saunoja, joten Altaan karu ”taloyhtiösauna” jättää ihon kuumaksi mutta mielen kylmäksi.

Oraksen huipputason suihkut ansaitsevat kiitosta helppokäyttöisyydestään ja lämpötilan säädöstä. Pehmeän sadesuihkun alla seisoskeli mielellään. Suihkutilasta puuttuivat vielä telineet sampoopurkeille ja uima-asuille, eli uimahallien ratkaisuja kannattaisi kopioida tännekin.

Uintireissun jälkeen avainranneke palautetaan takaisin kassalle. Tällöin saa takaisin myös kolmen euron pantin. Käytäntö toimii hiljaisina aikoina, mutta pahimmillaan asiakas saa jonottaa sekä Altaalle pääsyä että sieltä poispääsyä.

Näistä lähtökohdista ei ehkä vielä päästä tavoitteeseen itämerelliseen kylpyläperinteeseen liittymisestä. Näkökulman pitääkin olla, että Allas tarjoaa hienon elämyksen ulkona uimisesta, jota tuetaan saunoilla ja muilla palveluilla. Kylpylän status vaatisi vielä vähän enemmän panostusta.

Täydet pisteet Allas saa joka tapauksessa siitä, että nyt ranta on järkevässä käytössä kaikkien oleskelupaikkana. Hanke on esimerkillinen ja innostava monella tapaa.

Altaalle onkin palattava viimeistään pakkasten tultua.