Työnhakijoiden haastattelut: riskinä ostopalveluiden heikko laatu

Työllisyyden parantamisen työkalupakkiin tulee työnhakijoiden säännölliset haastattelut. Uutisten mukaan TE-palvelut ostaa haastatteluja 17 miljoonalla eurolla henkilöstöpalveluyrityksiltä, koska TE-palveluiden omat resurssit eivät riitä haastattelujen toteuttamiseen.

Toivon kuitenkin, että valtion resurssit riittävät edes ostopalveluiden laadun valvontaan.

Omalla työttömyysjaksollani ehdin tutustumaan erään henkilöstövalmennusta ja työvoimapalveluita tuottavan yrityksen palveluihin. Kävin Twitter-koulutuksessa ja akateemisille työnhakijoille tarkoitetulla kurssilla, jotka TE-palvelut oli ostanut kyseiseltä yritykseltä.

Kurssien laatu ei varsinaisesti päätä huimannut. Twitter-kouluttaja ei ollut kärryillä edes Twitterin perustoiminnoista saati sitten osannut kertoa syvemmin Twitteristä työnhakuvälineenä. Kouluttaja kyllä kiitteli vinkeistä, joita minä pystyin Twitterin aktiivikäyttäjänä antamaan.

Akateemisille työnhakijoille tarkoitetulla kurssilla jumitin kokonaisen viikon, vaikka asiaa olisi riittänyt vain pariksi päiväksi. Hakemukseni ja CV:ni olivat kouluttajan mielestä upeaa työtä. Toki kehut lämmittivät, mutta viikosta jäi käteen vain yksi neuvo: hakemukset voisivat olla tiiviimpiäkin. Kun myöhemmin puhuin julkisen sektorin HR-konkarin kanssa, asiakirjoissani oli hänen mielestään vielä monta kohtaa parannettavana. Ammattilaisen vinkit olivat myös käytännöllisyydessään aivan toisella tasolla kuin kouluttajan.

pants-1255851_1280

Aina yksityiseltä sektorilta ostaminen ei tarkoita parasta mahdollista laatua, mistä saattaa kehittyä myös määräaikaishaastattelujen sudenkuoppa. Työttömät ovat muutenkin sähköisten palveluiden aikana usein oman onnensa nojassa. Laadukasta, henkilökohtaista tukea työnhakuun on niukasti saatavilla, joten miljoonia ei kannata antaa noin vain tyhjää myyville yrityksille.

Parempaa palvelua kaipaisivat etenkin akateemiset työnhakijat. Työnhaku on oikeaa työtä ja vaatii sinnikästä harjoittelua sekä kykyä omaksua uutta. Toivottavasti tulevat haastattelut tukevat hakijaa kehittymään ja hahmottamaan osaamistaan.