Valmis muuttamaan työn perässä? Se kannattaa kertoa

Sanotaan, että Suomessa työvoima liikkuu huonosti. Sillä tarkoitetaan, että ihmiset eivät ole kovin halukkaita muuttamaan työn perässä, mistä syntyy kohtaanto-ongelma; notkossa olisi työtä, mutta osaavat työntekijät ovat niemessä.

Väitettä voi tarkastella myös työnhakijan saamista arjen heikoista signaaleista käsin. Olen työnhakija, joka on valmis muuttamaan Jyväskylästä vaikka Hankoon tai Rovaniemelle, jos sopivaa työtä löytyy. Kun laitan hakemuksia ympäri maata, joskus vastaan on tullut ainakin rivien välistä ihmettelyä: oletko todella valmis muuttamaan tämän työn takia?

stairway-828883_1280

Vaikuttaa siltä, että heikkoon liikkuvuuteen on totuttu siinä määrin, että aidosti liikkuvan hakijan motivaatiota ei oikein oteta todesta.

Hakijana olenkin oppinut mainitsemaan työnantajalle, että elämäntilanteeni mahdollistaa muuttamisen työn perässä. Viimeksi viime viikolla sain ohjeen kirjoittaa muuttohalusta myös hakemukseen, kun Helsingissä sijaitsevan avoimen työpaikan yhteyshenkilö kuuli minun asuvan Jyväskylässä.

Työnhakijasta tämä tuntuu hassulta. Kun hakemus lähtee, olen usein jo ehtinyt miettiä millaista kohdekaupungissa olisi asua. Vakavissani siis haen, mutta tuntuu erikoiselta, että minun pitää vakuutella sitä työnantajalle asuinpaikkaini vuoksi.

Toisaalta on helppoa keksiä syitä epäuskolle. Työnantajilla ehkä on kokemusta siitä, että jos työtä tarjotaan jollekin ”kaukaiselle”, alkaa valittu empimään ja perumaan välimatkan vuoksi. Ehkä jopa haastattelua on vaikea sopia. On ymmärrettävää, että samasta kaupungista on helpompi valita. Tällöin työnantaja ottaa kuitenkin riskin, sillä lähin ei ole välttämättä paras.

Syynä saattavat olla myös ne, jotka eivät ole aikeissakaan muuttaa, mutta hakevat joko mitatakseen omaa arvoaan tai TE-toimiston mieliksi.

Työnhakijan pitääkin vain avata elämäntilannettaan, jotta luottamusta saadaan rakennettua. Vai kannattaisiko asiantuntijan muuttaa suoraan Etelä-Suomeen, jos asuinpaikka luo uskottavuutta työnantajan silmissä?