”Apuraha” onkin kulutusluotto

Tiesitkö, että Verkkokauppa.com myöntää apurahaa tuotteiden ostamiseen?

Kyllä, liian hyvää ollakseen totta. Vaikka Kielitoimiston sanakirja määrittelee apurahan määrätarkoitukseen myönnettäväksi raha-avustukseksi tai stipendiksi, Verkkokauppa.comin kohdalla kyseessä on kulutusluotto. Se puolestaan tarkoittaa lainaa tai maksujärjestelyä, jolla on korko.

Verkkokauppa.comin ”apurahan” todellinen vuosikorko voi olla jopa 50 prosenttia (esim. tämä puhelin). Kuulostaa siltä, että ”apurahan saaja” joutuu helposti ojasta allikkoon ja apurahasta tuleekin negatiivinen. Liikkeen yhteistyökumppani on Lindorff Invest Oy, joka markkinoi myös erittäin tehokkaaksi luvattua Pikaperintä-palvelua. Tilastojen valossa luottoa myöntävän kauppiaan kannattaakin satsata myös perintäpalveluun.

Samaan aikaan yhteiskunnassa

Suomen Asiakastieto kertoi vuosi sitten, että maksuhäiriömerkintöjen määrä kasvoi kaikkien aikojen ennätykseen. Maksuhäiriömerkintöjä on jo lähes 369 000 suomalaisella. Alkuvuonna 2015 rekisteriin tuli päivittäin 141 uutta henkilöä, joilla ei ennestään ollut maksuhäiriömerkintöjä. Kasvu on ollut tasaista:

Maksuhairioiset-kuluttajat
Lähde: Asiakastieto

Merkintöjen saajissa korostuvat miehet. Maksuhäiriöisistä 60 prosenttia on miehiä ja 25-49-vuotiaista miehistä jo noin 15 prosentilla on häiriöitä. 25-34-vuotiailla naisilla maksuhäiriön todennäköisyys on noin 10 prosenttia, muissa ikäryhmissä pienempi. Eläkeläisten maksuhäiriöt ovat niin ikään kasvussa.

Tätä taustaa vasten on vaikea nähdä, miksi Verkkokauppa.com yrittää nimivalinnallaan hämärtää kulutusluoton olemusta. Tarkemmin kaupan asiakasryhmiä tuntematta voisi arvata, että tilastoissa korostuvat nuoret miehet ovat myös Verkkokauppa.comille tärkeä ryhmä.

Yhteiskuntasuhteiden ja -vastuiden kannalta olisi ollut parempi keksiä ”apurahalle” toinen nimi. Kulutusluotto ei ole koskaan vastikkeetonta rahaa, eikä sitä pitäisi sellaisena markkinoida kuluttajille. Kasvava maksuhäiriöisten määrä aiheuttaa ongelmia myös yrityksille. Kierrettä tuskin kannattaa ruokkia harhaanjohtavilla nimityksillä.