Ajatuksia tien päältä

Aloittelin blogiuraani kauan sitten kirjoittelemalla juuri liikenneaiheista. Yksi vakiojuttutyyppi oli reissukertomus, jossa pidemmän ajomatkan aikana kertyneitä huomioita kerättiin yhteen. Helsinki–Jyväskylä-välin sahaaminen viime viikonloppuna nosti vanhat ajat mieleen.

***

On muuten kallista puuhaa pitää autoaan helsinkiläisessä pysäköintiluolassa parin päivän hotellivierailun ajan. Kun ihminen sujahtaa mukaviin lakanoihin yöksi, nauttii mukavasta huoneesta ja syö vielä monipuolista aamiaistakin, samaan aikaan auto saa nauttia jopa yhdestä kokonaisesta pysäköintiruudustaan. Ihmiselle hotellimajoitus voi maksaa tuolloin esimerkiksi 100 euroa yöltä ja auton vuorokausi maksaa hallissa yli 30 euroa. Onko ihmisten ja autojen majoituskustannukset silloin missään järkevässä suhteessa toisiinsa? Matkailija vielä voi vaikuttaa asiaan saapumalla paikalle julkisilla, mutta huonommassa asemassa ovat ne, jotka maksavat kotiensa hinnoissa pysäköintitilojen rakentamisen kuluja.

***

On edelleen jännä huomata, miten muut huoltoasemat eivät ole ottaneet onkeensa yhdestä ABC-ketjun suurimmista valteista: siisteistä WC-tiloista. Hämärät ja ahtaat tilat kruunataan yleensä loppuneella käsipyyherullalla tai yhdellä kuivauspuhaltimella, joka sitä paitsi on tutkitusti epähygieenisin tapa kuivata kädet. Ilmeisesti yrittäjien ylpeys on niin suurta, että menestyneimmältä kilpailijan suuntaan ei viitsitä edes vilkaista, eikä varsinkaan ottaa opiksi. Nykyään monet autoilijat ovat jo tietoisesti alkaneet karttaa Pyhän Peukun asemia ja suosimaan paikallisia, persoonallisia kahvipaikkoja – etenkin kun ABC:n ruokien laatu on heikentynyt ja moni annos näyttää tulevan suoraan pakastimesta. Kannattaisiko pienten huoltamoiden tarttua tilaisuuteen ennen kuin iso ketju vetää laumasta eksyneet lampaat takaisin?

***

Rallien aikaan moni menettää korttinsa Keski-Suomen teillä. Viimeisenä rallipäivänä liikenteessä olleen silmin vaikutti siltä, että reippaimmista ajosuorituksista vastasivat ulkomaalaiset kuskit. Autojen kilvistä päätellen norjalaiset ja liettualaiset olivat vauhdikkaimmalla päällä. Ehkä pitää paikkansa, että norjalaiset ajattelevat ylinopeudesta kiinni jäämisen olevan Suomessa niin halpaa, että riski kannattaa ottaa. Liettualaisista taas en tiedä, mikä heidän syynsä nopeusrajoituksen mukaan ajaneiden suomalaisautojen vimmatulle ohittamiselle oli.

***

Teiden kunto puhuttaa aina. Jyväskylän eteläpuolinen Nelostie oli saanut tänäkin vuonna joitain paikkauksia, mutta enemmänkin varmasti voisi tehdä. Päijät-Hämeen puolella keinoksi oli jo otettu nopeusrajoituksen pitäminen tiukasti 80 km/h:ssa. Tien kuluminen varmasti vähenee nopeuden laskiessa. Kun uutta pintaa laitetaan, kannattaisiko alempi nopeusrajoitus jättää silti voimaan ihan tulevia niukkoja vuosia silmälläpitäen?

***

Moottoritiellä ajellessa silmiin pisti moottoripyörät, joista yllättävän moni palasi ohituksesta aivan liian lähelle ohitetun keulaa. Moottoritiellä tämä on outoa, kun tilaa turvavälin jättämiselle ohituksen jälkeen kyllä on. Aikoinaan opetettiin, että ohituksesta voi palata, kun ohitettu auto näkyy kokonaan taustapeilistä. Moottoripyörässä tätä sääntöä ei voi tietenkään hyödyntää, mutta taustalla voivat olla myös asenteet. Kolonnassa ajo olemattomilla turvaväleillä ja jopa rinnakkain opettaa pahoille tavoille, jotka näkyvät sitten muidenkin ajoneuvojen kanssa. Turvavälin pitäminen unohtuu tuolloin myös autojen kohdalla.

***

Muuten tuntui siltä, että liikenne siistiytyy vuosi vuodelta. Yhtenä mittarina olen pitänyt sitä, kuinka monta todella reipasta ylinopeutta moottoritiellä bongaa. Lieneekö sakkojen pelko vai kallis polttoaine, kun yhtään tällaista vauhtihirmua ei motarilla ohi mennyt. Peräkärryjen vetäjät eivät edelleenkään pahemmin välitä yhdistelmän suurimmasta sallitusta nopeudesta, vaan kärryn kanssa jopa ohitellaan. Mietityttääkin, voisiko kevyet henkilöauton perässä vedettävät kärryt jo vapauttaa kulkemaan satasta.