Oopperajuhlilla – huomioita miesten tyylistä

Virallista pukeutumiskoodia Oopperajuhlille ei ole.

Näin ystävällisesti neuvoo Savonlinnan Oopperajuhlien nettisivu pukeutumiskysymyksiä miettivää oopperavierasta. Vaikka yksinkertaisesti muotoiltu lause pitääkin täysin paikkansa, varsinkin ensimmäistä kertaa juhlille saapuva jää toivomaan hieman laajempaa kuvailua.

Olin katsomassa Boris Godunov -oopperan ensi-iltaa ja kokemassa elämäni ensimmäisen Oopperajuhla-esityksen. Miesten tyylistä kiinnostuneena panin toki merkille paljon vieraiden pukeutumisesta. Siispä tässä artikkelissa on joitain havaintoja erityisesti miesvieraiden tyylistä juhlien ensikertalaisen silmin.

Lähtökohtana voi todellakin pitää nettisivuilta lainattua sitaattia. Pukukoodia ei ole, joten lähes kaikkea mahdollista näkee yleisön päällä – jopa ensi-illassa. Istumapaikkoja oopperassa on peräti 2 264, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että valitsipa mitä tahansa päällensä, jollakulla muullakin on taatusti sama ”pukukoodi”. Näin ooppera onkin siitä iloinen tapahtuma, ettei kukaan tunne olevansa ali- tai ylipukeutunut.

IMG_9900

Todennäköisyyksistä voimme kuitenkin aina puhua myös vaatevalintojen suhteen. Vaikka joukkoon mahtuikin pari hupparia, miesten yleisin yhdistelmä oli pitkät housut, kauluspaita ja irtotakki tai bleiseri. Värejä sai käyttää; punaisiin housuihin oli yhdistetty hieman tummempaa takkia. Takista kevyempi suosikkiasu näytti olevan kauluspaita ja hartioita lämmittämään kiedottu villapaita.

Huppareiden toiseen ääripäähän sijoittuivat pukuun pukeutuneet miehet. Tumma puku valkoisella paidalla, vaalealla solmiolla ja taskuliinalla kaikessa juhlallisuudessaan ei ollut missään nimessä yliampuvaa, vaan tätäkin yhdistelmää näkyi useammalla. Tummissa puvuissa yleisintä oli kuitenkin keventää virallisuutta värikkäällä paidalla ja solmiolla. Jotkut olivat jopa jättäneet solmion pois, vaikka voidaankin keskustella, sopiiko solmiottomuus tumman puvun tyyliin.

Asun voi valita siis oman mielensä mukaan, mutta sen siisteydestä on silti huolehdittava. Vaikka pukeutuisi kevyemmin, on esimerkiksi pikeepaita mielellään uudehko ja istuva. Keskeinen havainto oli, että oopperaan pukeudutaan vapaamuotoisesti, mutta silti huolitellusti. Toisaalta puku oli myös skaalan yläpää: ainakaan omiin silmiini ei osunut frakkeja.

Miehillä kengät aiheuttavat harvemmin ongelmia, vaikka maasto olisikin vähän vaikeampikulkuista. Epätasaiset kivetykset ja portaat toki hankaloittavat liikkumista linnassa ja sen tienoilla, mutta ne eivät estä esimerkiksi pukukenkien käyttöä. Linnassa liikutaan joka tapauksessa hitaasti ihmismassan mukana, niin aikaa jalkojen asettelulle jää.

Hieman yllättäen epämääräisintä pukeutumista toteuttivat henkilökuntaan kuuluvat miehet. Näytti siltä, että heille oli tullut ylempää käsky laittaa puku päälle ja kaapista oli otettu käyttöön kymmeniä vuosia vanhat rippipuvut. Pussittavat lahkeet ja useamman koon liian isot takit erottuivat joukosta. Tässäkin syy erottuvuudelle ei ollut siis suhde toisiin ihmisiin, vaan valitun asun huolittelemattomuus.

Miehelle puku on hyvä valinta myös siinä mielessä, että se suojaa illan viileydeltä. Esitykset alkavat usein vasta klo 19 ja jatkuvat parhaillaan yhteentoista. Suomen kesässä tämä tarkoittaa, että 1400-luvun kivilinnassa on viileää. Oma visiittini sattui tuulettomaan päivään, joten kovin suurta vetoa en tuntenut, vaikka pari tuntia paikoillani istuinkin. Huopa on fiksu valinta, ja niitä myydäänkin myös linnassa.

Naisten pukeutuminen vaihtelee toki yhtä paljon kuin miestenkin. Ehkäpä juuri lämpötilasta johtuen paljaita olkapäitä tai sääriä ei juurikaan näkynyt. Pariskunnilla pukeutuminen vaikutti olevan keskinäisesti harmonista, eli pukumiehen daamilla oli vastaavasti hieman juhlavampaa yllä.

Ensikertalaiselle Oopperajuhlista jäi todella myönteinen kuva. Hieman yllättäen kyseessä oli tapahtuma, jossa jokainen sai olla oma itsensä myös pukeutumisen suhteen. Tarinat hienostelusta ovatkin varmasti niiden keksimiä, jotka eivät ole itse paikan päällä käyneet. Suosittelen kokeilemaan, joko t-paidassa, pukupaidassa tai jossakin muussa siistissä asussa niiden väliltä.