Mainostajat kavahtavat vihasivustoa

Kirjoitin taannoin pitkän jutun netissä huomiota saaneesta rasistisiin ja valheellisiin väittämiin perustuvasta Mitä Vittua -sivustosta, jonka ansaintalogiikkana on tienata rahaa mainostuloilla, kun helposti höynäytettävät ihmiset klikkailevat ja jakavat sosiaalisessa mediassa. Kritisoin, ettei sivustosta ole puhuttu juurikaan valtamediassa, mutta nyt tilanne on alkanut muuttua. Esimerkiksi Lännen media julkaisi lehdissään kriittisen kirjoituksen sivustosta ja otti kantaa myös sen saamiin mainostuloihin.

Olin itsekin miettinyt, miten sivustolla mainostavat suuret suomalaiset yritykset mahtavat suhtautua asiaan. Mainostushan toimii siten, että Googlen avulla tietty mainos näytetään tiettyyn kohderyhmään kuuluvalle vierailijalle. Näin mainostajat eivät useinkaan tiedä, millaisille sivustoille mainokset päätyvät. Luonnollisesti aikuisviihde- ym. sivustot ovat valmiiksi suodatettu pois, mutta esimerkin kaltaiselle vihasivustolle mainos voi livahtaa. Turun Sanomien julkaisemassa jutussa ”uhreista” mainittiin Stockmann ja Nokian Renkaat. Kumpikin on ilmeisesti kieltänyt nyt mainostensa näyttämisen MV-sivustolla.

Mutta miten muut yritykset? Tein pienen tutkimuksen ja lähetin 13 suomalaiselle yritykselle tai yhteisölle sähköpostia asiasta. Yritysten toimialat vaihtelivat laidasta laitaan. Mukana oli ”tavallisten firmojen” lisäksi lehtiä ja jopa ministeriön alaisuudessa toimiva yksikkö. Kerroin sähköpostissa nähneeni yrityksen mainoksen sivustolla ja liitin viestiin kuvakaappauksen. Esitin huoleni, että yritys mainostaa rasistisella sivustolla, joka toimii yhteiskuntaamme vastaan. Neuvoin, että jos mainos on Googlen kautta laitettu, Googlea voi pyytää poistamaan sen kyseiseltä sivustolta. Lähetin viestit pääasiassa yritysten asiakaspalveluiden sähköpostiosoitteisiin, mutta jos sellaista ei löytynyt, laitoin viestin suoraan esimerkiksi markkinoinnista vastaavalle henkilölle. Pyysin vastausta viestiini.

Miten kyselyyn vastattiin?

Ennen tämän artikkelin julkaisua 13 lähetettyyn viestiin olen saanut kymmenen vastausta. Aloitin kampanjani sunnuntaina puolen päivän aikaan ja ensimmäiset vastaukset tulivat jo saman illan aikana. Seuraavassa huomioita ja koontia saamistani vastauksista.

Kaikki vastanneet yritykset totesivat muuttavansa Googlen mainostustaan siten, ettei heidän mainoksiaan näy enää MV-sivuilla. Kaksi vastanneista oli tietoisia MV-sivuston ympärillä pyörivästä keskustelusta. He kertoivat, että yritys oli jo estänyt mainokset MV:n alkuperäisellä domainilla, mutta ”MV-lehti” oli jäänyt estämättä. Esitettiin myös epäilys, että MV kiertää tarkoituksella yritysten asettamia blokkeja esimerkiksi domainia vaihtamalla. Mediatoimistot tuntuvat tällä hetkellä tekevän kovasti työtä, ettei niiden asiakkaiden mainokset päädy MV-sivustoille.

Kaikki vastanneet yritykset halusivat sanoutua ehdottomasti irti MV:n kaltaisten sivustojen toiminnasta. Kukaan ei siis ollut ostanut sivustolta mainostilaa, vaan kyse oli Googlen mainosverkon toiminnasta. Samalla myös painotettiin, etteivät yritykset halua olla missään tekemisissä rasististen tai propagandaa levittävien sivustojen kanssa. Joku lisäsi, ettei pelkästä näkyvyydestä makseta koskaan, vaan ainoastaan klikkauksista.

Nopeimmat vastaajat alkoivat toimiin mainosbannereiden poistamiseksi heti sunnuntai-iltana. Monesta viestistä ilmeni myös tyrmistys, että yritys oli saanut tahtomattaan näkyvyyttä tällaisessa paikassa. Yllättävän monelle asia tuntui tulevan uutena tietona ja vasta viestini sai havahtumaan tähän mahdollisuuteen, että yrityksen mainos näkyy vihasivustolla. Yksi vastaaja viittasi nähneensä lehdissä juttuja vihasivustosta. Useampi totesi, että nykyään verkkomainonta on pakko hoitaa automatisoidusti, eikä tällöin jokaista sivustoa voi seurata erikseen.

Kaikissa viesteissä myös kiitettiin toimintaani. Moni sanoi suoraan, että asiaa ei olisi huomattu muutoin. Viestini tunnuttiin otettavan huomioon myös hyvin korkealla toimijoiden hierarkiassa: vastaajien titteleissä oli johtajia ja päätoimittajia.

Mitä opimme?

Oma alkuperäinen tarkoitukseni oli tuoda MV:n toimintaan liittyvä yhteiskunnallinen ongelma myös yritysten tietoon. Tämä tavoitteeni täyttyi, sillä yllätyksekseni monikaan yritysten markkinointiosaajista ei ollut tiedostanut ongelmaa. Vaikka otokseni oli pieni, toivottavasti automaattisen mainonnan ongelmiin ja kielteisiin lieveilmiöihin kiinnitetään yrityksissä jatkossa enemmän huomiota. Parastahan olisi, jos yrityksessä työskentelisi henkilö, joka seuraisi yhteiskunnallisia aiheita ja toimisi varoittajana, kun tällaisia tilanteita alkaa nousta. Toivottavasti pieni määrä viestejäni aiheuttaa keskustelua yritysten sisällä ja niiden välillä. Tieto ongelman olemassaolosta toivottavasti laajenee ja yritysten yhteiskuntavastuusta vastaavat johtajat osaavat olla hereillä.

Olin myös ilahtunut, että ”pienen kansalaisen” huoli otettiin yrityksissä vakavasti. Parhaimmillaan sain vastaukseksi esitelmiä mainonnan toiminnasta ja yrityksen eettisistä linjauksista. Toki minua ilahdutti myös se, että vastaajat olivat selvästi kiitollisia vinkistä. Pahimmillaanhan tällaisesta voi muodostua PR-ongelma, mitä tietenkään ei toivo yhdellekään kotimaiselle ja vastuulliselle yritykselle.