Graduvinkkejä: Seuraavan päivän sääntö

Edellisessä vinkkilistani osassa kerroin rutiinin tärkeydestä. Siitä, miten kannattaa luoda yksinkertainen päivä- ja viikkorytmi, jota noudattamalla työ etenee huomaamatta. Tämänkertaisen vinkin olisi voinut kirjoittaa edellisen jutun yhteyteen, mutta päätin nostaa sen omaksi vinkikseen.

Osa 3: Seuraavan päivän sääntö

Pohdin pitkään, mikä olisi sopiva nimitys tälle kehittelemälleni säännölle. Kaikessa yksinkertaisuudessaan aloin kutsua sitä seuraavan päivän säännöksi. Säännön tarkoitus on muistuttaa, että jokaisen gradupäivän päätteeksi mielessä pitäisi olla kirkkaana tehtävä, josta seuraavana päivänä voi aloittaa. Se voi olla käytännössä mitä vain, eli esimerkiksi kysymys, lukemistaan odottava artikkeli tai vaikkapa tietokantahaku tietyillä asiasanoilla. Sääntöä ei pidä sekoittaa pahamaineiseen mañana-sääntöön, jonka sisällön kaikki lahjakkaat prokrastinaattorit (lue: kaikki opiskelijat) varmaan tietävätkin.

Seuraavan päivän säännön idea on se, ettei aamuaan tarvitse aloittaa pohtimalla, että mitähän tänään tekisi. On tehokkaampaa, että työhön pääsee takaisin käsiksi jonkin konkreettisen tehtävän kautta. Vaikka se ei aina tunnukaan siltä, työhön uppoutuminen on jossain vaiheessa vain pakko katkaista. Tulee nälkä, on pakko lähteä harrastuksiin tai luennolle. Tarkoitus siis on, että osa eteenpäin liikuttavasta voimasta varastoidaan seuraavalle päivälle, jolloin työhön on pikkuisen helpompi taas päästä sisälle. Kun edellisenä päivänä jätettyyn tehtävään vastaa, aivot käynnistyvät uuteen päivään nopeammin ja hups – on jälleen sisällä kirjoitustyössä.

Kyseessä on myös se, että gradua tehdessä on oman työnsä projektipäällikkö. Gradu on siis hyvää aikaa pohtia, miten tällaisessa projektissa voisi toimia johtajana tai alaisena. Millaisia tehtäviä määräisi ja miten ne kannattaisi tehokkaimmin suorittaa? Mielikuvaleikin avulla voi siis kehittää myös johtamis- ja alaistaitojaan, vaikka ikävä tosiasia onkin, että lopulta kaiken joutuu tekemään itse. Sääntöä kannattaa kokeilla myös muihin opiskeluihin sekä ”oikeisiin töihin”. Voi toimia!


Lue myös kirjoitussarjan muut osat!

Osa 1: Inspiraatio
Osa 2: Rutiini
Osa 3: Seuraavan päivän sääntö