Graduvinkkejä: Rutiini

Graduvinkkisarjani toisessa osassa muistutan, miten tärkeää on muodostaa tapoja, jotka tukevat kirjoittamista, jotta kirjoitus- ja luku-urakka etenee jatkuvasti edes hiukan.

Osa 2: Rutiini

Gradua kirjoittaessani oma rutiinini koostui kokonaisvaltaisesta elämän hallinnasta. Rutiini ei siis tarkoittanut minulle vain sitä tiettyä hetkeä, kun keskityin graduun, vaan myös muita elämän säännöllisesti toistuvia osa-alueita. Toki on varmasti yksilöllistä, miten tärkeäksi rutiinit kokee, mutta ainakin itselläni rutiini tarkoittaa jatkuvuutta, joka helpottaa merkittävästi työn edistymistä. Kun kirjoittamisessa pysyy kiinni, on seuraavana päivänä aina pikkuisen helpompi ylittää aloittamisen korkea kynnys.

Rutiineja voi siis levittää myös muille kuin kirjoittamisen osa-alueelle. Omalla kohdallani parhaiten toimivaksi yhdistelmäksi huomasin sen, jossa kirjoittamisen vastapainona oli liikuntaa ja ruokailua. Aamulla aloitettua kirjoittamista tasapainotin lounaalla ja esimerkiksi iltapäivän kuntosalitreenillä. Tällainen ohjelma tuntui edistävän hyvinvointia paremmin kuin esimerkiksi sellainen, jossa kirjoittaminen on ainoa päivän suunniteltu ohjelma.

Toki voi kysyä, onko rutiinissa vaarana kaavoihin kangistuminen. Gradun kohdalla en pitäisi tätä ongelmana, koska työ on kuitenkin suhteellisen tarkasti rajattu kestoltaan. Edellisessä osassa pohdin inspiraation merkitystä ja tulin lopputulokseen, että sitä ei saa jäädä odottelemaan. Rutiini onkin juuri se arjen työkalu, joka kuljettaa työtä eteenpäin myös hankalina aikoina. Vaarallisinta onkin jättää kirjoitustyö ”lepäämään” ja odottelemaan parempia aikoja. Rutiini pitää kirjoittajan työssään kiinni.


Lue myös sarjan muut osat!

Osa 1: Inspiraatio
Osa 2: Rutiini
Osa 3: Seuraavan päivän sääntö