Muutoksia polkupyörien näkyvyysmääräyksiin

Trafilta on kantautunut uutisia uusista polkupyörien valoihin ja näkyvyyteen liittyvistä määräyksistä, jotka astuvat voimaan 1.1.2015. Kyseessä on ensimmäinen osa ns. tieliikenteen norminsiirtopakettia, jossa Liikenne- ja viestintäministeriön asetuksia muutetaan Trafin määräyksiksi. Tässä artikkelissa esittelen lyhyesti kolme keskeistä muutosta polkupyöräilijöiden osalta.

Otsalamppu riittää ainoaksi valoksi

Nykyisen lainsäädännön mukaan pimeällä ajettaessa polkupyörässä on pitänyt olla valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin edessä ja saanut olla punaista valoa näyttävä valaisin takana. Asetuksen muotoilusta on seurannut, että valaisimen on täytynyt olla kiinni pyörässä. Näin ollen pelkän otsalampun käyttäminen ei ole riittänyt täyttämään valovaatimuksia.

Uuteen määräykseen on lisätty maininta ”valaisimet voidaan korvata ominaisuuksiltaan vastaavilla polkupyöräilijään kiinnitetyillä valaisimilla”. Tämä tarkoittaa, että otsalampulla voidaan korvata pyörään kiinnitetty valaisin.

Pyöräilijään kiinnitetyn valaisimen kohdalla ei myöskään sovelleta vaatimuksia valaisimen enimmäiskorkeudelle tiestä. Pyörässä kiinni ollessaan valon on oltava vähintään 0,3 metrin ja enintään 1,3 metrin korkeudelle tiestä, eli muutos ei ole vaikuttanut näihin metrimääriin.

Määräyksessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että otsavalon tai muun pyöräilijään kiinnitetyn valaisimen on oltava ominaisuuksiltaan pyörään kiinnitettävän valon kaltainen. Voisi siis kuvitella, että normaali valkoista valoa tuottava otsalamppu täyttää tämän vaatimuksen, mutta esimerkiksi kotona käytettävät led-koristevalot eivät.

Hyvää on se, että nyt voidaan kannustaa avoimesti otsavalon käyttöön, jos joku kokee sen pyörään kiinnitettyä lamppua paremmaksi tavaksi näkyä liikenteessä. Kuten Trafin twiitissäkin mainitaan, on pyörään kiinnitettävä valo edelleen turvallisuuden kannalta ensisijainen, mutta kuten aina todetaan, on mikä tahansa valo parempi kuin valottomuus.

Pyörässä saa olla useita valoja

Uutta määräyksen myötä on myös se, että pyörässä saa olla nyt useita valoja, kun aikaisemmassa asetustekstissä valosta on puhuttu yksikössä.

Ajettaessa tieliikennelain 36 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa olosuhteissa tulee polkupyörässä olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Näitä valaisimia saa olla useita. Polkupyörässä saa olla yksi tai useampi taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin.
Tämäkin tarkennus on tervetullut. Pyöräilyn harrastajalle mieleen tulee esimerkiksi tilanne, jossa pyörässä on kaupunkiajoon tarkoitettu huomiovalo ja pimeille osuuksille tarkoitettu tehokkaampi ajovalo. Nyt epäselvyyttä ei synny siitä, pitääkö himmeä huomiovalo sammuttaa siirryttäessä ajovalon käyttöön. Luonnollisesti valoilla häikäisemisen kielto pätee edelleen, niin pyörässä kiinni olevilla valoilla kuin otsalampuillakin.

Lisäheijastimet voivat olla myös valkoisia

Muutoksen myötä pyörän sivuille suunnattujen lisäheijastimien väriksi sallitaan keltaisen lisäksi myös valkoinen.

Tässä kohdassa kiinnostaisi tietää, mikä on putkilomaisten pinnaheijastimien asema muutoksen myötä. Koska pyörässä sallitaan heijastavat renkaat (valkoinen heijastinnauha renkaan sivussa), niin niiden kanssa käytettynä putkiloheijastin voisi tällöin olla mainittu lisäheijastin, jonka ei tarvitse olla enää keltainen. Tähän aiheeseen saatan palata tarkemmin myöhemmin, jos saan lisätietoa tulkinnasta.

Lähteet: