Messujen yö kuvina

Perjantai-iltana Jyväskylän asuntomessualueella järjestettiin Messujen yö -tapahtuma, jossa vieraat pääsivät tutustumaan messukohteisiin ja -alueeseen pimeän aikaan. Valon kaupungin teemaan sopiva tapahtuma keräsikin runsaasti kävijöitä ja jo puoli tuntia ennen porttien aukeamista lippukassoilla oli satojen ihmisten muodostamat jonot. Onkin outoa, että aikaisemmin asuntomessuja ei ole esitelty yöaikaan, sillä vietämmehän Suomessa merkittävän ajan vuodesta pimeässä. Seikkailin alueella kameran kanssa, joten tässä koostetusti joitakin otoksia ja havaintoja.

IMG_0901

Kuuluisa 007-kämppä eli äijän makuun sisustettu asunto näytti tältä. Kuvaa on uskominen, koska muuten väenpaljoudessa tilaa ei pystynyt kunnolla katselemaan. Tuntui, että asunto on samaan aikaan sekä synkkä että hieman lapsellinen.

IMG_0904

IMG_0915

IMG_0921

IMG_0926

IMG_0937

Hurriganes-valokuvanäyttely taisi olla yksi niistä harvoista kohteista, joissa seinille oli muistettu nostaa taidetta. Eräässä toisessa talossa oli taulu, johon oli kuvattu aiemmin tontin poikki kulkenut vanha tie.

IMG_0939

Pihat vaikuttivat helppohoitoisilta. Ehkä siksi, ettei monella talolla ollut varsinaista pihaa tai nurmikkoa oli korvattu suurilla terasseilla ja kuvan kaltaisilla ratkaisuilla.

IMG_0942

IMG_0947

Suuriin tiloihin mahtuu suuria valaisimia. Eri tasoissa asuminen on edelleen muodikasta, vaikka joskus useammassa tasossa olevan talon tarkoitus ei avaudukaan. Miksi joka paikassa pitää olla parin rapun korotuksia ja laskuja?

IMG_0949

Vaaleaa väriä riitti monessa talossa. Joissain taloissa valkoiset muovi- ja kaakelipinnat ampuivat vähän ylikin, mutta pehmeät sisustusmateriaalit loivat tunnelmaa.

IMG_0952

Valotaidetta voi asetella myös pihamaalle.

IMG_0967

Kari Kolan valotaideteos Maailmanpylväässä esitettynä.

IMG_0974

IMG_0874

IMG_0883

Tutustuminen asuntomessualueeseen pimeän aikaa oli mukava kokemus. Vaikka vieraita olikin paljon, kohteet tuntuivat kotoisammilta illan hämärtyessä. Mieleen jäi myös, että isoin talo ei välttämättä ole viihtyisin,  mutta toisaalta pienissä taloissa on kanssa ongelmansa. Ainakin 75-neliöinen Noppakoti B tuntui ahtaalta pohjaratkaisujensa vuoksi. Tuntuu hassulle rakentaa talo, jossa asutaan ahtaamman tuntuisesti kuin kerrostalokodissa. Oman talon viehätystä vähensivät myös pienet pihat, joiden vuoksi talojen terassit olivat käytännössä kiinni toisissaan.

Silti on helppo ymmärtää, miksi oman talon rakentaminen on niin suosittua. Vaikutuksen tekivät ainakin Lammi-Kivitalo Sampo, jossa oli selkeä linja, mutta pieniä kivoja yksityiskohtia, kuten olohuoneeseen avautuvat ranskalaiset parvekkeet. Puusta pitävälle Skammin talo oli upea kokonaisuus, vaikka sen ulkoverhoilusta voikin olla useita mielipiteitä.