Virta ei lopu kesälläkään – pikatestissä Nokian varavirtalähde

Kesällä ihminen haluaa pois. Ei väliä mistä tai minne, kunhan pääsee eroon arjen ja talven ympyröistä. Elektroniikkaa harvempi hylkää kokonaan, mutta virta vain meinaa loppua kesken kaiken.

Nokia DC-19:n kaltaisen varavirtalähteen tarkoituksena on antaa mahdollisuus puhelimen tai muun sopivan USB-laitteen lataukseen siellä, missä verkkovirtaa ei ole saatavilla. Mötikän voi ottaa mukaan vaikkapa mökille tai pidemmälle pyörälenkille. Nykyaikaisen älypuhelimen kaveriksi varavirtalähde on melkeinpä ehdoton hankinta.

IMG_8845.CR2

Varavirtalähteen tärkein ominaisuus on riittävä kapasiteetti. DC-19:n kapasiteetiksi ilmoitetaan 3200 mAh, eli se on Nokian valmistamista varavirtalähteistä suurin. On kuitenkin huomattava, että DC-19 ei jaksa ladata paljon virtaa tarvitsevia laitteita, kuten tabletteja.

Testasin varavirtalähteen kapasiteettia käytännössä Lumia 720:n kanssa. Aivan luvattuun kapasiteettiin virtalähde ei yllä, sillä se lataa Lumian 2000 mAh:n akun täyteen kerran, eikä toiselle kierrokselle jää käytännössä virtaa. Tämä tarkoittaa vain pientä eroa aikaisemmin käytössäni olleeseen DC-16-malliin (2200 mAh), jossa luvattu ja toteutunut kapasiteetti vastaavat paremmin toisiaan. Tuntuu turhauttavalta maksaa isommasta kapasiteetista, jota ei kuitenkaan saa. Nettikeskusteluiden perusteella virtalähteissä on yksilökohtaisia eroja, mikä sopii huonosti Nokian tuotteiden imagoon.

Kysyin asiasta Twitterissä ja vastauksesta ymmärsin, että ”normaalin rajoissa” mennään, vaikka prosentuaalisesti tarkastellen ero luvatun ja toteutuneen välillä onkin suuri:

DC-19:n lähtövirta on 1200 mA, mikä tarkoittaa puhelimen nopeaa latautumista. Virtalähde itse latautuu täyteen oman testini mukaan noin neljässä tunnissa, joten valmistajan lupaama 200 minuuttia jää saavuttamatta. USB-portista ladattaessa lataukseen kuluu todennäköisesti vieläkin enemmän aikaa kuin testaamallani verkkovirtalaturilla.

DC-19 on muotoiltu Nokian oppien mukaisesti ja on saatavissa tutuissa Lumia-väreissä. Se painaa mittauksessani 78 g ja on noin 10 cm pitkä, eli taskukokoa. Led-valot näyttävät varauksen tilan. Mukana tulee myös noin 25 cm pitkä USB-kaapeli. Kätevää on, että latureita voi ”ketjuttaa” liittämällä verkkovirtalaturi varavirtalähteeseen, johon liitetään sen jälkeen puhelin. Näin jokainen akku latautuu täyteen esimerkiksi yön aikana.

Yhteenvetona todettakoon, että Nokian varavirtalähde on tyylikäs ja helppokäyttöinen. Puhelin latautuu sillä nopeasti. Paljon luvattua pienemmäksi jäävä kapasiteetti on paha pettymys.

Tässä artikkelissa testattu tuote on ostettu omilla rahoilla omaan tarpeeseen. Kyseessä ei ole ”sisältöyhteistyö” kenenkään kanssa.