Urakoitsija hidastelee – kuoppa pyörätiessä pysyy

Kaupungin palautepalvelun lukeminen on hyvinkin antoisaa, jos on kiinnostunut seuraamaan esimerkiksi kaupungin toimia pyöräilyn edistämisen kannalta. Kansalaiset saavat kysyä ja viranhaltijat vastaavat kukin omalla tyylillään. Aina vastaus ei ole yksiselitteinen, mutta toisaalta lisäkysymysten esittäminenkään ei ole kiellettyä.

Nostan tässä esiin yhden tapauksen, joka on kiinnostanut kansalaista. Aihe kiinnostaa minuakin, koska kyseessä on pyörätien kunto.

Palautepalvelussa on kysytty, miksi Vapaaherrantiellä on ollut pyörätie ”auki” viime syksystä lähtien, eikä työmaata ole saatettu vieläkään asiallisesti loppuun. Kysyjää häiritsevät väylän huono kunto ja isot kivet, jotka haittaavat liikkumista. Kyse on hyvin tavallisesta ongelmasta. Urakoitsija joutuu avaamaan kadun esimerkiksi kaukolämpötyön vuoksi, mutta työn päätyttyä katua ei muistetakaan päällystää entiselleen. Kuva kertoo:

WP_20140418_14_34_50_Pro

Tietojen mukaan kyseisestä kaivannosta ja urakoinnista on ollut vastuussa JyNet Urakointi Oy. Kyseinen yritys hoitaa mm. Jyväskylän Energian verkostojen rakentamista ja kunnossapitoa. Lisäksi sillä on sopimuksia Keski-Suomen ELY-keskuksen kanssa.

Kaupungin antamassa vastauksessa syy kaivuun pitkittymisestä vieritetään kokonaan JyNet Urakoinnin niskoille. Se ei ole hoitanut työmaataan asiallisesti. Lisäksi kaupungilla näyttää olevan virheellistä tietoa kaivannon nykytilasta. Kuoppaa ei ole koskaan ”korjailtu” väliaikaisesti öljysoralla, vaan se on ollut koko ajan ilman päällystettä. Ilmeisesti kukaan kaupungin edustajista ei ole käynyt oma-aloitteisesti tarkastamassa paikkaa, sillä kaupunki odottanee edelleen JyNetin kutsua katselmukseen.

Eikö kukaan ole vastuussa tai valvo tällaisia pitkittyviä rasitteita julkiselle kulkuväylälle?
– Kysymys kaupungin palautepalvelussa 16.10.2013.

Kaupungin välinpitämättömyys on outoa. Kaupungin edustaja ei ole vaivautunut käymään paikalla, vaikka kansalaiset ovat nyt kahdesti ilmoitettaneet väylän huonosta kunnosta kaupungille. Ensimmäinen kysymys työmaasta on esitetty palautepalveluun jo syksyllä 2013. Palautteen mukaan väylä oli tuolloin ollut poikki jo kaksi kuukautta, vaikka kukaan ei tehnyt työmaalla mitään. Tämän vaiheen muistan minäkin hyvin. Koko pyörätie oli puomeilla poikki ja pyöräilijät ajoivat joko tien toisella puolella tai ajoradalla. Autoilijoiden kanssa syntyi erikoisia kohtaamisia, kun pyörät oli pakotettu pois omalta reitiltään.

Esimerkin perusteella näyttää siltä, ettei kaupungin edustajat juurikaan tiedä, miten urakoitsijat kohtelevat kaupungille kuuluvaa infra-omaisuutta. Vapaaherrantien tapaus osoittaa valvonnan puutteen tai puutteelliset keinot. Kun urakoitsija on kerran saanut luvan avata pyörätien, sen ei tarvitsekaan hoitaa väylää kuntoon kohtuullisessa ajassa. On pakko myös kysyä: jos sama kuoppa olisi ollut ajoradalla, olisiko se korjattu nopeammin?

Jatkan tilanteen seuraamista Twitterissä ja mahdollisesti myös täällä blogin puolella.