Onko pakko tykätä, jos haluaa osallistua arvontaan?

Taas tuli vastaan arvonta, johon osallistumisen ehtona on yrityksen Facebook-sivusta tykkääminen. Muita variaatioita samasta on kuvien ja päivitysten jakaminen arvontalipukkeen vastineena. Mutta onko aivan pakko tykätä, jos haluaa osallistua?

On ja ei.

Muistelin, että tykkäämiseen tai jakamiseen velvoittavat kisat olisivat olleet Facebookin sääntöjen vastaisia. Tiedonhaku kuitenkin paljasti, että Facebookin säännöt ovat muuttuneet mahdollistaen myös mallin, jossa osallistujan on käytettävä jotain FB:n toimintaa, kuten tykkäystä tai jakamista. Tämä on siis kilpailun järjestäjälle täysin ”laillinen” keino nykyään.

Käytännössä ainakin suurimmilla yrityksillä on aina takaportti, jota hieman vaivaa näkevä kuluttaja voi käyttää. Testasin asiaa Viledan 1-2 Spray -mopin kampanjan kohdalla. Viledan asiakaspalvelu vastasi nopeasti, että arvontaan voi myös osallistua lähettämällä yhteystietonsa heille.

Toinen juttu on, miten yritys aikoo hyötyä näistä FB-arvonnoista. Asiakas tykkää, osallistuu arvontaan ja sen jälkeen lopettaa tykkäämisen, eikä näin ollen tykkääjien määrä kasva todellisuudessa. Pitäisikö luoda oikeaa kanssakäymistä asiakkaiden kanssa?

Viledan tapauksessa kaupassa oli mainos, jossa oli QR-koodi. Se vei sivulle, jossa olisi pitänyt kirjautua Facebookiin. Kuka käyttää Facebookia selaimella mobiililaitteessa? Harva. Näin koko arvontaan osallistuminen oli tehty hyvin hankalaksi. Jos koodi olisi vienyt suoraan arvonnan yhteystietolomakkeelle, tätä artikkelia ei olisi tarvinnut kirjoittaa.

Onneksi Viledan asiakaspalvelu oli ajan tasalla ja nopeaa. Syntyi aito kontakti minun ja yrityksen välille.