Hiekkaa ja turvallisuutta

Jokakeväinen puheenaihe, jota ei vaan voi olla kommentoimatta: hiekoitussepeli ja milloin se kerätään pois?

Helsingissä sepeliä on alettu poistaa jo viikkoja sitten kaikilta väyliltä, mutta Jyväskylässä emmitään vielä. Vasta ajoratoja on alettu puhdistaa, mutta pyöräteiden siivoukset siirtyvät huhtikuulle. Syynä on se, että talvi saattaa vielä näyttää voimansa, eikä jo kertaalleen puhdistettuja väyliä haluta hiekoittaa uudelleen. Siksipä sepeli seisoo pyöräteillä.

Ajatus on järkevä ja kustannustehokas, mutta pyöräilijän on helppoa löytää lukuisia haittoja. Katupöly haittaa eniten niitä, jotka ottavat ulkoilman suoraan keuhkoihinsa, eivätkä voi nauttia auton raitisilmasuodattimen hyödyistä. Myöskään kaupunkipyörän nastarenkaista en ole vielä uskaltanut luopua, sillä sepeli lävistää kesärenkaan melko helposti.

Kolmas ikävyys on, että pyöreäreunaiseksi kulunut sepeli on vaarallisen liukasta renkaan alla. Tämän vuoksi kaupungin edustajan antama perustelu turvallisuuden säilyttämiseen tuntuukin hölmöltä. ”Kaupunki ei ota riskiä kulkijoiden liukastumisesta”, toteaa katumestari Keskisuomalaisen haastattelussa. Varaudutaan siis siihen, että jalankulkija ehkä tarvitsee sepeliä parin viikon päästä, mutta tuhansilla tällä hetkellä pyöräilevillä ei ole väliä. Kulkijoita ne ovat pyöräilijätkin, ja hekin voivat liukastua – juuri siihen sepeliin.

WP_20140313_11_36_24_ProKilpisenkadun ylikulku. Tällaisessa paikassa ei ole turvallista pyöräillä.

Ainakin tietyistä paikoista hiekoitushiekka tulisi puhdistaa pois silläkin uhalla, että jalkakäytävä/pyörätie joudutaan hiekoittamaan vielä uudestaan. Alamäet ja jyrkät mutkat  sekä etenkin näiden yhdistelmät pitäisi lakaista välittömästi. Yksi esimerkki on Kilpisenkadun ylikulku. Siinä sepeli on pyörinyt nyt jo useita viikkoja ilman tarkoitusta. Reunoihin kertyneet kasat kaventavat tiukkaa kurvia. Pyöräilyn vähentyminen, kaatumisesta aiheutuvat kulut ja katupölyn haitat luulisi painavan enemmän vaakakupissa kuin uudelleenhiekoituksen kustannukset.