Yhteen vai erikseen?

Alun perin olin hyvin huolestunut silloin tällöin vastaantulevista yhteen vai erikseen -ongelmista, sillä onhan oikeinkirjoitus totta kai tuiki tärkeä asia. Supisuomalaisella poikarukallakin voi joskus olla vaikeuksia ymmärtää ohikiitävällä hetkellä, miten pikku virhe sanavälissä voi kaiken kaikkiaan vaikuttaa toisten tapaan suhtautua minuun.

Siinähän saattaa käydä niin, että reaktio viestiini on aivan päinvastainen kuin mitä nimenomaan olin halunnut! Puhuttaessa virhe ei haittaa, koska läsnä olevat ihmiset tuskin panevat sitä merkille. Kirjoitetussa viestinnässä on kuitenkin tosiasia, että kieliasu merkitsee kovin paljon. Toki senkaltainen virhe on anteeksiannettava, mutta saattaa silti julki tullessaan aiheuttaa sanoin kuvaamatonta häpeää. Joka ikinen on joskus sellaista kokenut, eikä siksi halua samanlaista ikävyyttä kenellekään kanssaihmiselleen.

Onneksi ensi kerralla osaamme olla tämän takia varuillamme. Ani harva ihminen muistaa kaikkia kirjoitussääntöjä, ja suomen kieli osaa olla välillä hankalaa. Monissa tapauksissa voidaan hyväksyä molemmat kirjoitustavat, mutta joskus asiayhteys määrää: aktiivisesti osaa ottava kieliopiskelija ei joudu tilanteeseen, jossa häneen kohdistetaan osaaottavia katseita.

Mutta fiksuushan on nykyaikana sitä, että hallitsee tiedonhaun esimerkiksi internetissä. Tämän vuoksi on allekirjoittanut varta vasten teille pikku höpönassuille laittanut alla olevan linkin, ettette ainakaan ehdoin tahdoin joudu harhateille. Linkin takaa löytyvästä kätevästä palvelusta voitte tarkastaa oikean kirjoitusasun vaikka pikimmiten tänä iltana. Onhan oikeakielisyys loppujen lopuksi elintärkeää!

(Menikö kaikki oikein tai särähtikö jokin kielikorvaan? Asiaa voi tutkia vaikkapa osoitteessa www.yve.fi.)