Polar Loop – Terveysvakooja ranteessasi

Quantified self, mitä se sitten suomeksi olisikaan, on seuraava iso juttu kuntoilun saralla. Tiivistettynä ideana on seurata kehon toimintaa kokonaisuutena joka hetki, eikä vain treenien aikana. Laitteita on jo ollut markkinoilla, mutta nyt myös Polar haluaa yrittää Loop-rannekkeensa kanssa. Olen parin viikon käytön jälkeen muodostanut mielipiteitä tästä laitteesta.

WP_20131101_14_34_34_Pro

Ranneke

Jos haluaa lukea tarkemmin siitä, millaisia valmisteluja rannekkeen käyttöönotto vaatii, kannattaa katsoa DC Rainmakerin artikkeli Loopista. Sanonpa vain, että uuden laitteen pilkkominen (rannekkeen lyhentämisen saksilla) tuntuu hiukan oudolta, mutta rannekkeen koko on sen jälkeen juuri omaan käsivarteen sopiva. Harmi vain, ettei laitetta voi leikkaamisen jälkeen lainata kaverille, jolla on paksumpi käsivarsi.

Loop liitetään erikoisen näköisellä kaapelilla tietokoneeseen, jonka jälkeen luodaan tunnukset Polar Flow -palveluun ja syötetään omat fysiologiset arvot laskentakaavan pohjaksi. Omaperäisiä tiedonsiirtomenetelmiä on Polarilta ennenkin nähty. Joku saattaa muistaa tietokoneen mikrofonin kautta tapahtuneen siirron, jossa sykemittari piti rätisevää ääntä. Rannekkeeseen kiinnitettävä liitin on tukeva ja pysyy hyvin paikoillaan magneetin avulla. Perusongelma sen sijaan pahenee: nyt minulla on taas yksi uusi piuha, jota voi käyttää vain yhteen asiaan.

Aina mukana olevan laitteen ulkonäöllä on väliä. Sen pitää sopia asusteeksi monenlaisiin tilanteisiin. Loopin ulkonäkö on konservatiivinen ja tummanpuhuva. Onneksi pientä eloa rannekkeen pintaan tuovat näytön ympärillä olevat kromikoristeet. Aluksi Loop tuntuu kovamuoviselta ja hieman kömpelöltä, mutta rannekkeeseen tottuu pian.

Painoa Loopilla on keittiövaa’an mukaan (leikkaamisen jälkeen) 35 grammaa. Rannekkeen avausmekanismi on tukeva ja tuttu rannekelloista. Paksuudesta voisi viilata vielä pari milliä. Laitteen ainoa painike on kapasitiivinen kosketusnäppäin. Se toimii pehmeästi, mutta hämärässä mustan napin sijaintia mustassa rannekkeessa on hieman hankalaa hahmottaa. Pian oppiikin liu’uttamaan sormea ranneketta pitkin sen aktivoimiseksi. Hanskat kädessä nappi ei toimi, mutta vastapainoksi suihkussa käydessä painikkeeseen osuva vesi saa tiedot rullaamaan näytössä. Suihkudisko!

85 ledistä koostuva näyttö on selkeä. Silti se saisi näyttää ainakin kellonaikaa pitempään kuin kolme sekuntia. Loopin akku on kestänyt käytössäni noin kolme päivää. Muisti ei ole täyttynyt, koska laitetta pitää vähän väliä purkaa tietokoneelle, jos haluaa edes jokseenkin reaaliaikaista tietoa aktiivisuudestaan.

Nettipalvelun lisäksi Loopin tietoja katsellaan älypuhelimesta, jos sattuu kuulumaan omenapuhelinkäyttäjien vähemmistöön. Tällä hetkellä sovellus on vain iOS-laitteille, joten sovelluksesta en osaa sanoa mitään. Kuvissa se näyttää samanlaiselta nettipäiväkirjan kanssa. Android-sovellus tulee ”pian” ja pahnan pohjalla olemaan tottuneille Windows Phone -käyttäjille ei ole luvattu mitään. Lisäksi on aina ikävää, että osa asiakkaista saa heikomman käyttökokemuksen.

Älypuhelinsovelluksen puuttuminen osoittautuukin yllättävän suureksi asiaksi. Koska ranneke ei piippaa eikä värise kun käyttäjän pitäisi liikkua enemmän, saa tiedon asiasta vasta kytkettyään Loopin tietokoneeseen – eli auttamatta liian myöhään. Onkin kummallista, ettei laite osaa vilkuttaa näyttöön muistutusta heti kun käyttäjä on ollut liian pitkään paikallaan.

Vaikka varoituksia tulee useampi päivässä ja muutenkin meno on laiskaa, silti nettipalvelu sanoo, että tällainen päivä ”voi parantaa terveyttäsi hieman”! Nettipalvelu onkin viritetty toimimaan niin, että se lähinnä kannustaa ja kehuu. Minulle ei vielä niin superpassiivista päivää ole tullut, että palvelu olisi manannut vähemmän ruusuista tulevaisuutta. Onko silottelusta sitten hyötyä käyttäjälle, tuskinpa vain.

Menossa mukana

Loop on selkeästi suunniteltu niille, joilla on suurempia vaikeuksia liikkumattomuuden kanssa. Se opettaa paremmille tavoille, mutta missaa jotkut aktiviteetit. Esimerkiksi työmatkapyöräilijä saa liian pienet aktiivisuusluvut, koska ranneke ei kunnolla tunnu ymmärtävän pyöräilyä. Siitä ei tule samanlaista kiihtyvyysliikettä sensoriin kuin kävelystä, joten lukemat jäävät todellisuutta pienemmiksi.

Loop kertoo, miten tavoitteisiin päästään. Yleensä päiväsuositus on noin tunti korkean intensiteetin liikuntaa, kuten juoksua, tai kaksi tuntia kävelyä. Päivän edetessä tetriksen kenttää muistuttavaan laatikkoon tipahtelee valopilkkuja aluetta täyttäen. Kun riittävä määrä aktiivisuutta on kerätty, näyttää laite ilotulituksen. Liikkumattomuusvaroituksiin saa päiväkirjassa tottua. Niitä tulee jokaiselle istumatyötä tekevälle parikin kappaletta päivässä, koska varoituksen raja on noin tunti.

Entä sitten kun treenataan tosissaan? Loop yhdistetään sykevyöhön ja näyttöön saa hetkellisen sykkeen. Siinäpä se sitten olikin. Loop ei korvaa oikeaa sykemittaria ja välimuotolaitteesta ei ole oikeastaan treenin kannalta mitään hyötyä. Sykemittaria käyttänyt osaa arvioida oman sykkeensä melko hyvin ilman mittariakin. Treeniin Loop ei tuo mitään lisää. Vähintäänkin jonkinlainen treenimoodi olisi Loopissa tarpeellinen, jolloin näkisi edes treenin keskisykkeen ja treenin keston hetkellisen sykkeen lisäksi. Tai miksipä Loopin ominaisuuksia ei sisällytettäisi oikeaan sykemittariin?

Kohtuullisesti liikkuva saa päivän aktiviteettiannoksen helposti kokoon. Aktiivisuus ilmaistaan nettipalvelussa prosentteina, jolloin sata prosenttia on tavoite. Minulla esimerkiksi yksi parituntinen pyörälenkki sykevyön kanssa muuten normaalina päivänä riitti nostamaan lukemat jopa 300 prosenttiin. Prosentit tuntuvat yliampuvilta. Laite ei myöskään osaa sopeutua käyttäjänsä liikuntatottumuksiin, vaan kaikkia ”koutsataan” samalla tavalla.

Nettipalvelussa voi valita kolmesta esiasetetusta aktiivisuustasosta. Niistä passiivisin on enimmäkseen istuvalle ja aktiivisin koko ajan liikkeellä olevalle. Missään ei vain kerrota, mitä ne tarkoittavat käytännössä. Loop ei myöskään tajua, että välissä on oltava lepopäiviä. Ne jäävät päiväkirjaan luonnollisesti aktiivisuudeltaan vajaina päivinä. Loop näyttää yöllä nukutut tunnit, ja heräämiset keskellä yötä jäävät nekin muistiin. Kivana yksityiskohtana on illalla näytettävä sweet dreams -teksti, joka perustunee kuitenkin vain kellonaikaan eikä todelliseen vireystilan laskuun, joka voisi kieliä unen tarpeesta.

Yhteenveto

Polar Loop soveltuu parhaiten käyttäjälle, jolla on vaikeuksia jokapäiväisen liikuntatavoitteeseen pääsemisessä. Se kertoo missä kohtaa päivää huonot tavat piileskelevät, vaikka kuka tahansa saa saman asian selville omaa päiväänsä seuraamalla. Liikkumalla pyörällä tai jalan töihin ja pitämällä pieniä kävelytaukoja tunnin välein saattaa säästää laitteen hinnan. Vapaa-ajan liikuntoihin voi hankkia monipuolisempia toimintoja sisältävän sykemittarin.

Pitkä miinus on tärkeiden älypuhelinsovellusten puuttuminen. Todennäköisesti käyttökokemus paranisi huimasti ja Loopin kanssa jaksaisi leikkiä pitempään, jos puhelimen kautta saisi reaaliaikaista tietoa aktiivisuudesta. Nyt kokonaisarvosana jääkin hieman alhaisemmaksi, koska odotukset eivät aivan täyty. Meneepä laite silti rannekellosta ja kivasta korumaisesta asusteesta. Ei niin teknisesti orientoitunut käyttäjä saattaa kuitenkin kyllästyä pian ja laite jää kaapin perälle makaamaan.