Pari sanaa Scoopshotista

Latasin jokin aika sitten puhelimeeni Scoopshot-sovelluksen. Sen tarkoituksena on aktivoida kännykkäkuvaajat ottamaan mielenkiintoisia kuvia ympäristöstään. Kuvat ladataan Scoopshotin palvelimelle, josta lehdet, yhteisöt tai yritykset voivat ostaa niitä. Scoopshot on siis kuvien verkkokauppa, jonka ideana on tuoreus: yksikään kuva ei ole kahta vuorokautta vanhempi. Kuvan voi lisätä palveluun oma-aloitteisesti tai vastata kuvalla annettuun tehtävään. Palkkiokin ostetusta kuvasta on yleensä luvassa, mutta usein varsin olematon.

Kuva
Kuvakaappaus Scoopshotin sovellusnäkymästä.

En ole ottanut vielä yhtään kuvaa Scoopshotilla. Osaksi siksi, että olen vanha jäärä. Lukijakuvat eivät saa mielestäni olla median kuvavirrassa pääosassa. Lehtikuvan ottaa ammattivalokuvaaja tarpeeksi hyvällä kalustolla. Tässä asiassa olen kuitenkin taipumassa. Kamerakännykän kuvanlaatu riittää moniinkin tilanteisiin, kunhan kuvaajalla on näkemys siitä, mitä hyvä uutiskuva vaatii. Joten taitava kuvaaja voi saada Scoopshotillakin kelvollisen uutiskuvan. Kuvituskuvien kohdalla linja ei tietenkään ole yhtä jyrkkä, mutta kriittisyys omaa työtä kohtaan vesittää usein kännykkäkuvauksen. Harvoin saa laadultaan niin hyvää kuvaa, että sen kehtaisi laittaa omalla nimellään levitykseen.

Toiseksi ongelmaksi olen nähnyt kuvalle asetettavan hinnan. Jos on tottunut tienaamaan uutiskuvasta kolminumeroisen summan, ei takapuoli juurikaan liikahda penkistä parin dollarin palkkion perässä. Oma-aloitteisesti lisättyjen kuvien hinnan voi määrätä itse, mikä parantaa tilannetta. Silti huoli kuvien alihinnoittelusta on perusteltu.

Sanomalehden edustajana häpeäisin itseni kellariin, jos olisin asettanut kuvaustehtävän palkkioksi 2,50 dollaria. Valitettavasti tätäkin jokunen suomalaislehti näyttää tekevän. Vastikkeeksi ne saavat tosin luokattomia kuvia, joten tilanne on puhtaasti lose-lose.

Välillä Scoopshotissa on näkynyt myös toisenlaisia tehtäviä. Fonecta kerää arvosteluja yrityksistä, kuten ravintoloista. Kuvan lisäksi piti antaa sanallinen arvio. Sovellus pystyy siis muuhunkin kuin pelkkään kuvien lähettämiseen, mikä luo uusia mahdollisuuksia.

Eräs tällaisiin palveluihin liittyvä huoleni on jo usein muulloinkin esitetty: turmaturistit. Sillä nimellä kutsutaan niitä ajattelemattomia, jotka (kännykkä)kuvauksellaan häiritsevät viranomaisten toimintaa esimerkiksi onnettomuuspaikalla muodostaen näin riskin itselleen ja muille. Ehkä vasta ajan myötä tapahtuva totuttelu nykyiseen kamerakulttuuriin opettaa ihmisille, mikä on sopivaa ja mikä ei.

Innostuin kirjoittamaan tämän postauksen, koska tänään sovellus kilautti käyttöhistoriani ensimmäisen kuvaustehtävän, joka saattoi edes hieman herättää kiinnostusta. Yle Uutiset Suora linja viestitti: ”Hyvä uutinen. Mikä on juuri sinulle tänään hyvä uutinen, pieni tai suuri, läheltä tai kaukaa. Suora linja voisi julkaista sen, varsinkin jos teet videolla.” Reward: 20 €. Hyvä ja selkeä tehtävä, joka taipuu hyvin Scoopshotin henkeen.

Ehkä tästäkin Scoopshotistakin seuraa jotain hyvää vielä. Medialta penään kuvien ostamista käypään hintaan ja amatöörikuvaajilta malttia kuvaustilanteisiin ja perehtymistä siihen, mitä hyvä kuva oikeastaan on.