Päivä bussimatkustajana

Lauantaina Jyväskylässä sai suhailla busseilla ilmaiseksi koko päivän. Tempaus oli osa Jyväskylän kaupungin ja Sitran Kohti resurssiviisautta -hanketta. Myös vannoutunut kaupunkipyöräilijä, c’est moi, antoi fillarille vapaapäivän ja hyppäsi bussin kyytiin.

IMG_7560.CR2Ilmainen bussipäivä paljasti mielenkiintoisia asioita niin ihmisistä kuin paikallisliikenteen toimivuudestakin. Tavoitteenani oli päästä Palokkaan tallailemaan kauppakeskusten hyllyvälejä. Ensimmäiseksi piti selvittää bussilinja reittioppaan avulla. Reittiopas onkin varsin toimiva ja selkeä, mutta mobiiliversiota en löytänyt. Sellainen olisi paikallaan helpottamaan kännykän avulla tehtävää reittisuunnittelua.

Määränpääksi otin Palokankeskuksen kaupat. Menomatka tapahtui keskustasta Kortepohjan kautta ja paluu linjalla 22 Mannilan läpi. Monet matkustajat olivat näköjään käyttäneet bussia vielä minuakin vähemmän, mikä näkyi pysäkeillä.

Moni kaipasi pysäkeille selkeämpää informaatiota. Pysäkin nimi ja pysäkille pysähtyvät linjat olisi hyvä olla esillä harvemmin bussia käyttävien vuoksi. Myös pysäkkiaikataulut olisivat kova juttu. Juuri satunnaisesti bussia käyttäviä pitäisi houkutella joukkoliikenteen pariin.

Silti ihmiset ovat aina ihmisiä. Joku viitsi valittaa, ettei bussissa ollut istumapaikkoja jäljellä, vaikka matka ei maksanut mitään…