Kun pyöräilijä pysäköi mihin haluaa…

Nämä kuvat kertovat aika hyvin siitä, millä tasolla pyöräilijöiden liikennesääntöjen ja yleisten ohjeiden kunnioitus Jyväskylässä on.

Kun tältä paikalta Jyväskylän kävelykadulta haluttiin siirtää pyöräparkki pois, paikalle tuotiin erittäin selkeä liikennemerkki ja vieläpä lisäohjeita sisältävä lisäkilpi:

WP_20130718_001Kun tällä merkintätavalla ei ollut mitään vaikutusta, liikennemerkki vietiin pois ja paikalle laitettiin tekstilliset kyltit ja kettinki.

WP_20130816_001

Näilläkään keinoilla ei virheellistä pysäköintiä saada kuriin. Kaupungin palkkaamat pyöräparkkien vahdit nostavat kädet ilmaan. Samat pyörät tulevat paikalle joka aamu ennen heidän työaikansa alkamista, eivätkä vahdit saa siirtää pyöriä pois. Kun vahti hätistää paikalle saapuvaa pyöräilijää pois, pyöräilijä toteaa: ”Onhan tässä muitakin pyöriä ja mitäs sä sille voit, jos jätän pyöräni tähän”. Hmm, onko pyöräilijöidenkin joukossa kusipäitä? Eihän!

Kyseinen asennevamma ei millään tavalla edistä pyöräilijöiden asemaa Jyväskylässä. Miten se menikään? Pyöräilijät saavat sellaisen kaupungin kuin ansaitsevat?

5 Comments

 1. Autoilijoita sakotettaisiin tässä tapauksessa rankasti, virheellinen pysäköinti. Polkupyörän tapauksessa asia ei ole yhtä yksinkertainen.

  Selkein tapa olisi laittaa poliisi päivystämään kävelykadulle. Liikennesääntöjen rikkomisesta voi sentään antaa jotain. Ellei muuta, niin huomautuksen. Vanha kunnon pyörien laputus ja poistaminen ei toimi, jos pyörät ilmestyvät uudestaan joka aamu.

  Alustan voisi tehdä pysäköintikelvottomaksi. Harvaa, korkeaa rappurallia suuri alue. Pyörä ei pysy pystyssä, jos tikkumaista tukijalkaa ei saa maahan. Mukulakivi voisi ajaa saman asian tai muu epätasainen alusta.

  Lisäkilvessä olisi voinut olla muiden lähiparkkien sijainnit: kilpisenkatu ja kirkkopuisto. Veikkaisin näiden sankarien ajavan kirkkopuiston suunnasta, eivätkä he halua ajaa ohi työpaikkansa ja palata kävellen takaisinpäin.

 2. Onkohan tuollainen kielto minkään lain mukainen? Tieliikennelaissahan sanotaan (27 § viimeinen momentti) ”Polkupyörän ja mopon saa pysäyttää ja pysäköidä jalkakäytävälle ja pyörätielle.” eikä tuohon nähdäkseni voida edes liikennemerkeillä määrätä kieltoa. Nimittäin tieliikenneasetuksessa liikennemerkit 371 ja 372 (pysähtyminen kielletty ja pysäköinti kielletty) eivät koske sallittua (eli polkupyörän) pysäköintiä jalkakäytävälle tai pyörätielle.

  Oma mielipiteeni onkin, että polkupyörän pysäköinti ei tuolla ole virheellistä, vaan virheellisiä ovat vain liikennesuunnittelijan mielipiteet ja kyltitykset. En tosin asu lähelläkään Jyväskylää.

 3. Taustaa tälle pyöräilypysäköinnin siirrolle löytyy kaupungin suunnittelijoiden ja liikkeiden ajatusmaailmasta. Tarkoituksena on tyhjentää kauppakatu polkupyöristä, jotta voidaan järjestää tapahtumia keskustassa. Muutaman poistuvan pyöräpysäköintipaikan sijaan on suunniteltu ja rakennettu enemmän pysäköintipaikkoja poikkikaduille.

  Lisäksi puoli korttelia tätä paikkaa aiemmin löytyy paljon pyöräpysäköintipaikkoja, kirkkopuistosta. Sinne on myös suunniteltu enemmän pysäköintipaikkoja (autojen pysäköintipaikat poistetaan Kilpisenkadulta, puiston laidasta).

 4. Ei tuo pysäköintikieltomerkki tietenkään toimi, kun se on ollut siinä jo vuosikausia, vaikka paikalla oli virallinen pyöräpysäköintipaikka. Pyöräilijät on opetettu pysäköimään kieltomerkkien alle. Merkkiä on yritetty saada pois (tai siirrettyä järkevään paikkaan) jo vuosia tuloksetta. Nyt siihen on lisätty vain tuo ohjekyltti Asemakadun parkista.

  Toisaalta on erikoista, että viereinen keskellä väylää oleva suuri kivikasa ei häiritse ketään, vain nuo muutamat pyörät.

 5. Kiitos keskustelijoille! 🙂

  Tarkennetaan vielä, että kyseinen kadunpätkä on merkitty liikennemerkein kävelykaduksi. Kävelykadulla pysäköinti on kielletty tieliikennelain nojalla vain moottorikäyttöisiltä ajoneuvoilta, eikä fillareiden pysäköinnistä puhuta mitään. Tässä on mielenkiintoista tehdä vertailua pihakatuun, jossa fillarin saa pysäköidä merkityn pysäköintipaikan ulkopuolelle, kunhan siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa pihakadulla liikkumiselle. Samanlaista haitattomuus-velvoitetta ei siis kävelykadulla ole.

  Aikaisemmin pyöräpysäköintiä tällä paikalla rajattiin siten, että jälkimmäisen kuvan kaltainen betoniporsas merkkeineen oli hieman kauempana kivihökötyksestä ja kyseisestä merkistä Kirkkopuiston suuntaan ei saanut enää pysäköidä pyöriä. Kivipaaden ja merkin väliin siis sai jättää pyörän. Tänä kesänä tilanne on muuttunut siten, ettei paikalle haluta pyöriä parkkiin enää lainkaan.

  Ainakin osaltaan pyöriä ei haluta tälle paikalle siksi, että kaupunkijuna mahtuisi paremmin ajamaan paikan ohi. Myös pelastuskaluston liikkumisella lienee vaikutusta siihen, ettei pyöriä haluta kaventamaan väylää.

Kommentointi on suljettu.