Kun pyöräilijä pysäköi mihin haluaa…

Nämä kuvat kertovat aika hyvin siitä, millä tasolla pyöräilijöiden liikennesääntöjen ja yleisten ohjeiden kunnioitus Jyväskylässä on.

Kun tältä paikalta Jyväskylän kävelykadulta haluttiin siirtää pyöräparkki pois, paikalle tuotiin erittäin selkeä liikennemerkki ja vieläpä lisäohjeita sisältävä lisäkilpi:

WP_20130718_001Kun tällä merkintätavalla ei ollut mitään vaikutusta, liikennemerkki vietiin pois ja paikalle laitettiin tekstilliset kyltit ja kettinki.

WP_20130816_001

Näilläkään keinoilla ei virheellistä pysäköintiä saada kuriin. Kaupungin palkkaamat pyöräparkkien vahdit nostavat kädet ilmaan. Samat pyörät tulevat paikalle joka aamu ennen heidän työaikansa alkamista, eivätkä vahdit saa siirtää pyöriä pois. Kun vahti hätistää paikalle saapuvaa pyöräilijää pois, pyöräilijä toteaa: ”Onhan tässä muitakin pyöriä ja mitäs sä sille voit, jos jätän pyöräni tähän”. Hmm, onko pyöräilijöidenkin joukossa kusipäitä? Eihän!

Kyseinen asennevamma ei millään tavalla edistä pyöräilijöiden asemaa Jyväskylässä. Miten se menikään? Pyöräilijät saavat sellaisen kaupungin kuin ansaitsevat?