Kesäteatteria: Duunarimusikaali

Musikaali ja aiheena paperitehtaan duunarit? Hmm, taidan jättää menemättä. Sepä olisikin ollut väärä päätös, sillä Teatteri Eurooppa Neljän Isältä pojalle -duunarimusikaali on kesäillan iloinen piristys.

Kankaan paperitehtaan miljöössä esitettävä musikaali on tarinaltaan perinteinen. Isä ja poika -parivaljakon suhdetta kuvataan ronskisti suomalaiselle miehelle luontevin ottein. Tunteista ei puhuta ennen kuin väistämätön pattitilanne on edessä ja asiat pitää selvittää syvimpiä pohjamutia myöten.

Kepeää tunnelmaa riittää ja energia pulppuaa takariville saakka, mutta katsomo on hiirenhiljainen kun pojalle paljastuu, miksi isä on niin vaitonainen äidistä. Teema on synkkä ja tarina jää avoimeksi, mutta katsojalle jää lopussa ilo. Vaikka perhe ei ole täydellinen, on paperitehtaan muodostama yhteisö silti sekä isän että pojan tukena.

Ilahduttavinta on, että miehet on asetettu musikaalin keskiöön. Naishahmot jäävät selkeästi taustalle ja pinnallisiksi, mutta hyvällä tavalla tarinaa tukeviksi. Tasa-arvoista naurua tuottavat niin jörö miehisyys kuin myös kanamainen naiseus. Isälle paineita aiheuttaa yksinhuoltajuus ja poika taasen kyselee, pitääkö elämän pyöriä vain tehtaan ympärillä. Sivuille on ujutettu kritiikkiä työläisten elämäntapaa ja tehtaan luomia ongelmia kohtaan. Ennustaapa joku tulevaisuuttakin 70-luvun arkipäivän lomassa.

DuunarimusikaaliPaperitehdas työpaikkana antaa mahdollisuuden koko joukolle erilaisia sivuhahmoja, joista mieleen jäivät ainakin Kummeli-hahmoa muistuttava tehtaanjohtaja ja erittäin monipuolisesti näyttämöllä pyörinyt tunarikaksikko. Ainoastaan Venäjä-stereotypioilla naurattamaan pyrkivä kohtaus tuntuu pitkältä ja liian helpolta ratkaisulta.

Kankaan paperitehdas luo erinomaisen näyttämön paikallisten asioiden käsittelyyn. Tarinat menneiltä vuosikymmeniltä kertovat tehtaan vaikutuksista Jyväskylään ja esityksessä niistä otetaan huumori irti tavalla, joka saa taatusti jyväskyläläisen tai paikallisesta historiasta jotain tietävän nauramaan. Vaikka esityksessä kierretään myös naapurimaat, lokalisointi nostattaa kappaleen kesän teatterihitiksi.