Muovipussi vai kestokassi?

Ylen Suora linja otti tänään käsittelyyn yhden urbaanin ihmiselämän perimmäisistä kysymyksistä: millaisella kassilla kuskaat ostokset kotiin?

Tämä syviä tunteita herättävä kysymys sai minutkin mietteliääksi, kun pohdin omaa kassikäyttäytymistäni. Kuulun siihen joukkoon, joka kauppareissullaan pakkaa ostokset reppuun ja kangaskassiin. Pyörällä kaupassa käydessä repussa kulkevat vakaasti painavat tuotteet ja kangaskassissa kevyemmät.

Hyvä näin. Mutta sitten se jatkokysymys, eli millaisia roskapusseja käytän. Käytän kaupasta ostettuja, rulliin pakattuja ohuita muovipusseja. Perustelen käytöstäni vuonna 2009 julkaistulla Optikassi-tutkimuksella, joka on hyvin referoitu tähän Hesarin juttuun.

Tutkimuksen mukaan on parempi yhdistelmä käyttää kestokassia ja ostaa roskapussit erikseen kuin käyttää kaupan muovikasseja roskapusseina. Toki aina ei ole kestokassia mukana, jolloin valitsen kierrätysmuovista tehdyn muovipussin, joka tietysti menee jatkokäyttöön roskapussiksi. Käytän myös hedelmäpussit uudelleen roskapusseina.

Muuten: myös hedelmiä varten voisi olla pienempiä kangaskasseja vaikkapa vetoketjulla varustettuna! Toisaalta banaani ei tarvitse koskaan pussia ja pari-kolme hedelmää voi kuljettaa melko helposti ”irtona”.

Tärkeää on myös valita sellainen kestokassi, joka pitää pintansa vuosien ajan. Omani on ollut nyt käytössä yli kuusi vuotta. Siinä ajassa puuvillakassin valmistamisesta aiheutuvat luontohaitat on kai jo maksettu takaisin. Pitää vain valita tarpeeksi paksusta kankaasta tehty kassi, jossa on kestävät saumat. Valitettavasti kaupan kassoilta ostettavat kestokassit eivät ole aina tällaisia.

Kannattaa myös pitää useampia kestokasseja. Esimerkiksi auto tai työpaikan pukukaappi ovat paikkoja, joista kestokassin voi napata yllätyskauppareissua varten mukaan. Epäekologisin kestokassi on se, joka makaa kotona käyttämättömänä!