Tässäkö Jyväskylän parhaat autokoulut?

Kuningaskuluttaja selvitti, kuinka moni kunkin autokoulun oppilas pääsee läpi ajokokeesta ensimmäisellä yrittämällä. Lukuja vertailemalla saatiin tietää paikkakuntien ”parhaat” autokoulut. Lähteenä Kuningaskuluttajan vertailulle on ollut Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastot B-kortin suorittaneista vuodelta 2012.

IMG_4710

Pelkkä prosenttiluku tuskin kertoo kovinkaan paljon autokoulujen paremmuudesta. Opetuksen tasoa kun voi mitata monella muullakin tavalla. Vertailu muistuttaa tyyliltään lukioiden rankkaamista paremmuusjärjestykseen ylioppilaskokeiden tulosten perustella. Toki jokaiselle kuljettajakokeen pitäisi olla samanlainen, joten tuloksista voi sanoa ainakin sen, että autokoulujen opetuksessa ja oppimistuloksissa on eroja.

Mielenkiinnosta katsoin, millaisia lukuja jyväskyläläiset autokoulut olivat vertailussa saavuttaneet. Tuloksissa ovat mukana vain autokoulut, joilla oli yli 20 tutkinnon suorittanutta oppilasta vuonna 2012.

Jyväskyläläiset autokoulut:

 1. Autokoulu Juha Laine 80 %
 2. Freeroad 76 %
 3. Jyväskylän autokoulu 74 %
 4. Movia 65 %
 5. Autokoulu Koljander 63 %
 6. Liikennekoulu 63 %
 7. Autokoulu Jyväskylän Moottori 62 %
 8. Keski-Suomen ajotaito 60 %
 9. ABC Autokoulu 59 %
 10. Vaajakosken autokoulu 58 %
 11. Autokoulu Koskinen 57 %
 12. Autokoulu Menox 56 %
 13. Autokoulu Pro 48 %

Jyväskylän keskiarvo näyttäisi jäävän 63 prosenttiin, mikä on jonkin verran maan keskiarvon (74 %) alapuolella. Tässä nähdään, että isossa, yli 100 000  asukkaan kaupungissa ei juuri koskaan päästä maan keskiarvoon. Haastavampi liikenneympäristö näkynee hylättyjen suoritusten määrässä.

Toinen mielenkiintoinen ristiinvertailu voitaisiin tehdä autokoulujen hintojen kanssa. Onko kallein autokoulu myös paras? Autokouluhinnat.fi-sivustoa nopeasti katsomalla Jyväskylässä B-kurssin perusvaihe olisi halvin Autokoulu Prossa (1550 €) ja kallein Juha Laineella (1941 €). (Kaikista autokouluista ei ollut hintatietoa saatavilla.) Olisiko siis niin, että enemmän maksamalla pääsee ”inssiajosta” varmemmin läpi ensimmäisellä yrityksellä?