Nettitelevisiota ja mainontaa

Televisio ei ole kuollut, vaikka sen poismenoa on ennustettu jo monta vuotta. Katselutapa on vain muuttunut. Ensin tuli tallentava digiboksi, joka vapautti minut lähes kokonaan ohjelmien aikatauluista sekä mainoksista, jotka pystyi ”kelaamaan” yli.

Nyt lähes kaikki ohjelmat ovat katsottavissa myös nettipalveluissa, kuten Ylen Areenassa, MTV3:n Katsomossa tai Nelosen Ruudussa. Myös ilahduttavan moni ulkomainen ohjelma on jo nähtävillä näissä palveluissa.

Eroa on myös mainostamisen tavoissa. Netissä mainospaikkoja on muuallakin kuin vain ohjelman yhteydessä. Huomasin, että selaimen lisäosalla voi poistaa mainokset Katsomosta, ja Areenassa mainoksia ei tietenkään ole. Mutta Ruutu on toista maata. Siellä mainosten määrä on vähitellen moninkertaistunut, mikä vie terää katselukokemukselta ja saa kilpailijat tuntumaan toimivammilta.

Aikaisemmin Ruudussa noin 22 minuutin ohjelman puolivälissä oli kaksi 15 sekunnin mainosta. Nyt mainoksia on jo viisi, yhteiskestoltaan 95 sekuntia. Lisäksi ohjelman alussa on yhteensä minuutin verran mainoksia. Päästään siis jo lähelle television mainoselämystä.

Mutta jos Ruutua töllöttääkin Windows 8 -sovelluksen kautta, mainoksia on ohjelman keskellä vain 20 sekuntia ja alussa 30 sekuntia. Mielenkiintoiset ovat mainosmaailman tiet.