Lance tunnustaa, mutta mikään ei muutu

Kiehtovaa ja pahoinvointia aiheuttavaa. Kyse ei ole kuitenkaan huvipuistolaitteesta, vaan Lance Armstrongin ympärillä pyörivästä dopingskandaalista. Nyt huhu kertoo, että mies olisi tunnustamassa dopingaineiden käytön tulevan torstain Ophrah Winfreyn tv-show’ssa.

Viihdeohjelma ei ole kuitenkaan tuomioistuin. Vaikka Armstrong myöntäisikin käyttäneensä kiellettyjä aineita, ei se luultavasti tarkoittaisi mitään. Todennäköisempää on, että Armstrong menee paikalle puhdistautumaan. Näyttämään sympaattiselta syövästä selviytyneeltä mieheltä, joka on ehkä tehnyt joitain huonoja ratkaisuja urheilu-urallaan. USADA:n massiivisten todisteiden jälkeistä lisävahinkojen estämistä siis parhaimmillaan.

Lance Armstrong vuoden 2009 Tour Down Under -kilpailussa. (Kuva: Paul Coster)
Lance Armstrong vuoden 2009 Tour Down Under -kilpailussa. (Kuva: Paul Coster)

En tiedä, voiko ammattilaispyöräilyn maine kärsiä enää yhtään enempää, mutta mitään hyötyä Armstrongin mahdollisesta tunnustuksesta ei lajille ole. Siitä on lähinnä haittaa, koska pyöräily nousee jälleen esille kielteisissä merkeissä viihdeohjelmassa, jolla on käsittämätön maailmanlaajuinen vaikutusvalta.

Inhottavinta lienee se, että Armstrong on tälläkin kertaa todennäköisesti se, joka hyötyy. Elinikäisen kilpailukiellon lyhentämisellä miestä ei pitäisi missään nimessä ”palkita”, vaikka epämääräinen tunnustus vuosia jatkuneen raivokkaan kieltämisen jälkeen saataisiinkin. Kyseessä on kuitenkin pyöräilyn suurin nimi, josta tuli pyöräilyn nimen kautta aikojen suurin tahraaja.